Gå till huvudinnehåll

För vårdgivare

Artikel Publicerad 10.9.2020 11.10

Niinas viktigaste verktyg – ett aseptiskt samvete

Nyckelord:
  • personal
  • berättelser från anställda
  • rekrytering

På ett sjukhus används allt från tänger till flexibla endoskop flitigt, men vem ser till att de är rena? Instrumentvårdare är en av de viktigaste yrkesgrupperna på ett sjukhus. Det är instrumentvårdaren som tvättar, desinficerar, steriliserar och paketerar bland annat sjukhusutrustning. Niina Jaakonsaari, som jobbar vid Hyvinge sjukhus, hade en dröm om att bli sångerska, men blev istället en noggrann instrumentvårdare.

Niina Jaakonsaari toimii välinehuoltajana HUSissa.

Jaakonsaari arbetade länge som försäljare. Trots att hon tyckte om att arbeta med kunder, ville hon testa på att byta yrke för att få lite ombyte.

Jaakonsaari sökte ett nytt jobb och en ny inriktning i karriären. Att arbeta med praktiska saker och nära människor intresserade henne, men själva vårdarbetet kändes inte som hennes grej. När hon gick igenom utbildningsplatser fastnade hon för Amiedu, som sökte nya instrumentvårdare till sin utbildning. För Jaakonsaari var det en helt ny titel, men det kändes direkt som något för henne. Hon sökte och kom in. Nu har Jaakonsaari arbetat som instrumentvårdare inom HUS i fem år.

“Det som kändes intressant med yrket var att få jobba med händerna och att ha en viss självständighet. För mig är det väldigt viktigt att arbetet är konkret och praktiskt inriktat”, berättar Jaakonsaari.

Vid Hyvinge sjukhus arbetar instrumentvårdare från sju på morgonen till tio på kvällen på olika arbetsplatser. De ser bland annat till att operationsutrustningen är ren. De viktigaste arbetsmaskinerna är olika tvätt- och torkmaskiner samt ångautoklaven. Jaakonsaari skrattar och säger att det kan komma ut vad som helst ur tvättmaskinen. 

Instrumentvårdaren är en viktig arbetskamrat på ett sjukhus, men trots det är det många som inte ens vet vad de gör.

“Emellanåt knackar någon på och vill att jag ska reparera en rollator. Då måste jag säga att de tyvärr har kommit fel. Det är många som blandar ihop oss med hjälpmedelsservice”, konstaterar Jaakonsaari med ett leende.

Instrumentvårdaren ser till att olika instrument som används på sjukhus är rengjorda, men ansvarar inte för till exempel underhåll av hjälpmedel eller att städa korridorer. 

Ny motivation genom sång och motion

Jaakonsaari började arbeta på HUS efter ett tips från en lärare inom instrumentvård. Jaakonsaari berättar att hon ringde till serviceledaren vid Hyvinge sjukhus. Efter det fick hon en tidsbestämd anställning, som till slut övergick i en fast anställning.

“Det bästa på arbetet är variationen och mångsidigheten. Jag byter arbetsställe varje dag, så jag behöver inte arbeta på samma plats hela veckan”, säger Jaakonsaari som tycker att det är en av de bästa sakerna med jobbet.

Jaakonsaari tycker väldigt mycket om sitt jobb, men för att upprätthålla sin arbetshälsa och motivation behöver hon också andra saker i livet. Som barn drömde Jaakonsaari om att bli sångerska. Nu har sjungandet blivit en älskad och viktig hobby.

“Jag tar sånglektioner och motionerar. Det ger mig mer kraft och hjälper mig att orka med arbetet. Jag går eller cyklar till jobbet”, berättar Jaakonsaari.

“Sången är också en viktig del av mitt liv. Det är roligt att öva julsånger och roligt att lyssna på dem. I våras hade jag en vårkonsert med sångstudion där jag framförde Sir Elwoods Hiljaiset Värits tango. Det är nog det häftigaste jag har gjort hittills”, säger hon glatt.

Yrkesskickligheten utvecklas ständigt

Jaakonsaari tycker att en bra instrumentvårdare är noggrann och exakt med ett aseptiskt samvete. I sitt arbete tänker hon att varje instrument ska vara så noggrant rengjort, att det skulle kännas okej om det användes på hennes nära och kära.

Pålitlighet och effektivitet är också viktiga egenskaper för en bra instrumentvårdare.

“Under utbildningen pratades det om att vara en snabb, effektiv instrumentvårdare. Man måste vara noggrann, men också tillräckligt snabb för att kunna organisera”, säger Jaakonsaari.

Jaakonsaari tackar sin arbetsgivare för att de gör det möjligt även för personer i hennes bransch att upprätthålla sin yrkesskicklighet och ständigt utvecklas. Fortbildning förbättrar också arbetsmotivationen.

Jaakonsaari vill också stärka sin yrkesskicklighet. Jaakonsaari har tydliga planer på vad hon vill uppnå i sin karriär.

“Under de kommande åren är tanken att jag ska ta en yrkesexamen som närmaste chef, vilket skulle ge en bra skjuts i arbetet.”

Vid sidan om arbetet tycker Jaakonsaari fortfarande om att sjunga och motionera. Det är viktigt för Jaakonsaari att hon trivs på arbetet. Även i fortsättningen tänker hon trivas och utvecklas mer på jobbet.

 

text: Heidi Hautamäki

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.