Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 27.3.2023 08.28

Internationellt samarbete sporrar till utveckling av den medicinska utbildningen

Nyckelord:
  • forskning och undervisning
  • specialiseringsutbildning

Leila Niemi-Murola, läkare och äldre klinisk lärare, uppmuntrar unga läkare att nätverka och bygga upp karriären även horisontellt.

Lähikuva Leila Niemi-Murolasta

Leila Niemi-Murola har utnämnts till ordförande för AMEE:s programarbetsgrupp. Bild: Ville Rinne.

De europeiska utbildarna inom hälso- och sjukvården samlas varje år till en gemensam AMEE-kongress (Association for Medical Education in Europe) för att dela med sig av lärdomar för att främja utbildningen inom branschen. AMEE är ett betydande evenemang i den medicinska utbildningens värld.

”Jag deltog i den första AMEE-kongressen 2002 och då beundrade jag storögt alla guruer vars artiklar jag hade läst”, berättar Niemi-Murola.

Nu har Leila Niemi-Murola, specialistläkare i anestesiologi och klinisk läkare vid HUS och Helsingfors universitet, utnämnts till ordförande för AMEE:s programarbetsgrupp.

”Det flitiga deltagandet i AMEE:s verksamhet gjorde det möjligt att så småningom bekanta mig med kongressarrangörerna som individer. Nu får jag lära mig hur detta evenemang, som är så viktigt för min egen utveckling, byggs upp.”

Läkarutbildare utan gränser

Utvecklarna av den kunskapsbaserade specialistläkarutbildningen har grundat nätverket International Collaboration of Medical Educators, vars direktion Niemi-Murola också har valts till. Nätverkets kompetens har koncentrerats till att representera en kunskapsbas på den nordamerikanska kontinenten. Niemi-Murola hoppas kunna föra in nätverkets arbete i synnerhet ur Finlands och de nordiska ländernas systems perspektiv.

”I andra delar av världen finns det problem som skiljer sig från deras, och alla dessa experters lösningar kan inte tillämpas hos oss. Jag hoppas att jag kan utmana nätverket att reflektera över de grundläggande element och lösningar som bidrar till att bygga upp en kunskapsbas i hela världen.”

Utöver dessa utnämningar har Niemi-Murola också valts till en kommitté som utser KIPRIME-priset för medicinsk utbildning som delas ut av Karolinska institutet. Enligt Niemi-Murola kan priset i praktiken betraktas som Nobelpriset inom den medicinska utbildningen.

”Det är en stor ära att utses till kommittén. Det bästa erkännandet för en expert är att man alltid stöter på allt mer krävande uppgifter. Nätverkande lönar sig alltid och man kan också avancera horisontellt i karriären.”

 

 

Vad är AMEE?

Association for Medical Education in Europe grundades 1972 för att främja växelverkan mellan de europeiska medicinska fakulteterna. Under årens lopp har dess årliga kongress utvidgats till att omfatta hälsovetenskaper och samtidigt har den vuxit till ett av världens viktigaste evenemang inom medicinsk utbildning. Kongressen riktar sig till utbildare inom medicin, förvaltningspersonal, vårdvetenskapliga experter och veterinärer.

Läs mer: AMEE 2023

Feedback

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.