Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 17.9.2021 12.47

Inom HUS område påbörjas en tredje omgång med coronavirusvaccinationer i syfte att förhindra spill

Nyckelord:
  • corona
  • coronavaccin
  • coronavirus

I Nylands regionala samordningsgrupp beslöt HUS tillsammans med kommunerna att före ikraftträdandet av förordningen börja administrera en tredje dos av coronavirusvaccinerna omedelbart så att det vaccinparti som snart går ut kan användas.

I Nylands regionala samordningsgrupp beslöt HUS och kommunerna 16.9.2021 att ge en tredje dos av coronavirusvaccinet åt de personer med försämrat immunförsvar som kan nås inom ramen för användningstiden. Dessutom ges vaccinet åt social- och hälsovårdsanställda som sköter coronaviruspatienter och som fick de första vaccindoserna med tre veckors mellanrum i början av året.

"Det är exceptionellt att en tredje vaccinationsomgång påbörjas innan förordningen träder i kraft, men vi ansåg att utgången av vaccinens användningstid är en adekvat grund för detta beslut. Vi har varit i kontakt med social- och hälsovårdsministeriet och fått ett muntligt tillstånd", berättar Jari Petäjä, ordförande för den regionala samordningsgruppen.

Hos HUS har man aktivt arbetat för att som första och andra vaccindoser använda det vaccinparti som snart går ut. Kommunerna, de privata producenterna av hälsovårdstjänster och Försvarsmakten har erbjudits vacciner. En del av vaccinerna har också distribuerats till kommunerna, men av Modernas coronavirusvaccin återstår det i HUS Apoteks lager fortfarande cirka 15 000 doser med sista användningsdatum 22.9.2021.

Hos HUS hoppas man på ett snabbt beslut om att inleda en tredje vaccinationsomgång så att vaccinationerna kan fortsätta när detta vaccinparti har använts. I Nyland är tillgången på vacciner utmärkt, med andra ord leder detta beslut inte till att administrationen av de första och andra vaccindoserna fördröjs för områdets invånare.

Kommunerna informerar om vaccinationerna för personer med försämrat immunförsvar samt internt om vaccinationerna för de egna social- och hälsovårdsanställda. HUS vaccinerar sin egen personal.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen! Berätta om hur vi kan förbättra den här sidan.

Berätta om hur vi har lyckats eller hur vi kan förbättra den här sidan.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.