Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 30.10.2020 11:21

HUS vaccinerar riskgrupper och den närmaste kretsen mot influensa utan tidsbokning från och med början av november - det är särskilt viktigt att vaccinera sig under coronaviruspandemin

Nyckelord:
  • influenssa
  • vaccin

HUS ordnar på sina sjukhus lågtröskelenheter för influensavaccination. På så sätt kan personer och deras närmaste krets som bor inom HUS-området och ingår i riskgrupper få det kostnadsfria vaccinet på ett enkelt sätt om de till exempel passerar en sådan enhet. 

Influenssarokote

 

Vaccinationsenheterna finns på flera sjukhus under november-december. Här hittar du vaccinationsenheternas datum och öppettider (på finska). 

”I år är det ännu viktigare att ta influensavaccin eftersom coronaviruset och nu i slutet av året influenssavirusen sprids samtidigt och eftersom det ännu inte finns ett tillgängligt coronavirusvaccin", säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen på Inflammationscentrum. 

Det krävs ingen tidsbokning på sjukhusens vaccinationsenheter. Under coronavirusepidemin fästs särskild uppmärksamhet vid säkerheten för de som ska vaccineras och för personalen. Kom till vaccinationen utan infektionssymtom, iaktta avstånd och en god handhygien samt bär ansiktsmask. Ansiktsmasker kan även fås på vaccinationsenheterna. 

Barn vaccineras endast på lågtröskelenheterna på Nya barnsjukhuset (från och med sex månaders ålder) och Kirurgiska sjukhuset (från och med tre års ålder). 

Läs här om vem som är berättigad till kostnadsfritt influensavaccin (THL).