Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 22.6.2022 11.31

HUS laboratorier fungerar huvudsakligen med tidsbokning − boka tid på webben

Nyckelord:
  • HUS Diagnostikcentrum

HUS Diagnostikcentrum erbjuder i allt större utsträckning sina laboratoriekunder tider vid alla provtagningsställen. Det är endast sällan nödvändigt att fasta före provtagningen, så tider kan bokas också för kvällen.

Potilas ja laboratoriohoitaja näytteenotossa

Enligt HUS Diagnostikcentrums enkät till laboratoriekunder vill 70 % komma till provtagning med tidsbokning och 30 % med könummer. 
 
”Därför ökar vi tidsbokningens verksamhet vid provtagningen så att den motsvarar detta förhållande. Detta minskar samtidigt överbelastningen av laboratorier på morgonen och gör servicen för brådskande fall och jourkunder smidigare”, berättar överskötare Tuija Ohranen. 
 
Man kan boka tid på webben till ett lämpligt laboratorium. Tidsbokningen kan också göras per telefon.  Brådskande provtagning fungerar fortfarande med könummer.
 
”Överbelastning på morgonen kan undvikas genom att reservera tider för kvällar och eftermiddagar. Största delen av undersökningarna kräver varken morgonbesök eller fasta. Innan du bokar tid, ska det alltid finnas en remiss från en läkare för laboratorieundersökningar”, råder Ohranen.
 
Eftersom en del laboratorier fungerar endast med tidsbokning lönar det sig för dem som kommer med könummer att utöver öppettiderna kontrollera möjligheten att köa på HUS webbplats.
 
Fasta behövs inte längre för att undersöka blodets fetthalt
 
En annan ändring som redan pågår i provtagningen gäller behovet av fasta.
 
”Endast ett tjugotal laboratorieundersökningar av ett par tusen kräver fasta.  Man ska vara utan att äta och dricka bara före fasteblodsocker- eller några andra ovanligare undersökningar”, säger överläkare, professor i klinisk kemi Kari Pulkki.
 
Anvisningar om fasta och referensvärden gällande laboratorieundersökningar kan kontrolleras i God medicinsk praxis -rekommendationerna. Kunskapen om nya metoder för blodfettsundersökningar har ännu inte nått alla läkare. 
 
”För närvarande kommer cirka 70 % av patienter med remiss för lipidundersökning på undersökning utan att fasta. Målet är att 95 % av de som kommer inte ska fasta”, säger Pulkki.
 

God medicinsk praxis -rekommendationerna: Diagnostik, dyslipidemi
 

Mera information för media: 

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.