Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 21.10.2020 11:32

HUS Diagnostikcentrum tar över ansvaret för nätverket av coronavirusprovtagningsställen i Nyland

Nyckelord:
  • coronavirus
  • korona
  • COVID-19

HUS Diagnostiks nätverk av coronavirusprovtagningsställen består av egna och underleverantörernas provtagningsställen, vilka det finns sammanlagt nästan 50 av.

På våren öppnade HUS och kommunerna coronavirusprovtagningsställen i snabb takt. I början av juni kom man överens med kommunerna i Nyland om att HUS Diagnostikcentrum stegvis tar ansvar för coronavirusprov i Nyland (På finska). Överföringarna har framskridit väl och även de sista provtagningsställena som upprätthålls av kommunerna överförs under innevarande vecka till HUS Diagnostikcentrum. 

I och med reformen har HUS Diagnostikcentrum ansvar för både provtagningen och analysen av coronavirusprov. Centraliseringen av provtagningsverksamheten stärker provtagningens kvalitet och standardiseringen av verksamheten stärker provtagningens säkerhet. Centraliseringen möjliggör även en effektiv och flexibel användning av logistik och resurser enligt rådande situation. Enhetliga datasystem möjliggör en heltäckande utveckling av rapporteringen i realtid.

Rekryteringarna har gått bra

HUS Diagnostikcentrum har 27 egna provtagningsställen. Under sommaren och början av hösten har HUS Diagnostikcentrum rekryterat och utbildat 300–400 anställda till coronavirusprovtagning. "Provtagning kräver kompetens som yrkesutbildad person inom hälso- och sjukvården. Det är fint att vi har kunnat rekrytera så här många yrkespersoner", säger Teija Kaukosalmi-Virtanen, direktör för det preanalytiska ansvarsområdet.

En del av provtagningsställena på underleverantörernas ansvar

Utöver den egna verksamheten tas coronavirusprov vid 21 provtagningsställen vars verksamhet sköts av HUS underleverantörer. I konkurrensutsättningen valdes 9 Lives Ensihoito Oy, Pihlajalinna Terveys Oy, Suomen Terveystalo Oy och Mehiläinen Oy som HUS samarbetspartner.

Vid provtagningsställena som underleverantörerna upprätthåller kommer sammanlagt cirka 5 000 prov per dygn att tas. "Provtagning både vid HUS egna och underleverantörernas ställen fungerar med enhetliga, standardiserade verksamhetsmodeller och samma kvalitetskrav", säger Petri Haapalahti, direktör för verksamhetsområdet fysiologi, genetik och preanalytik.

Heltäckande nätverk av provtagningsställen

HUS Diagnostikcentrums egna provtagningsställen och provtagningsställen som sköts av underleverantörer bildar ett heltäckande nätverk. En del av ställena fungerar inomhus, en del enligt drive in-principen.

Tidsbokning till HUS Diagnostikcentrums egna provtagningsställen och provtagningsställen som upprätthålls av underleverantörer sker som självbetjäning via Coronaguiden eller genom att ringa hemkommunens coronarådgivningsnummer eller hälsostation.

Tillgången till provtagning på nära håll är tryggad så att en del av provtagningsställena endast kan reserveras av invånarna i kommunen och närliggande kommuner. En del av provtagningsställena betjänar invånarna i alla kommuner i Nyland.

"Det har krävts mycket arbete för att sätta upp ett så omfattande provtagningsnätverk på kort tid, men det är fint att vi nu befinner oss i denna situation", säger direktör för diagnostik Lasse Lehtonen.