Gå till huvudinnehåll

Pressmeddelande Publicerad 8.3.2022 14.35

Graviditet ökar risken för svår covid-19

Nyckelord:
  • corona
  • koronarokote
  • coronavaccin

Studier har visat att mRNA-vaccinet som används i Finland är effektivt och säkert för mammor och barn.

Lääkäri kuuntelee raskaana olevan potilaan vatsaa stetoskoopilla.

Coronaviruset har i många studier visat sig oftare orsaka svår sjukdom då en kvinna är gravid eller nyförlöst. Risken för sjukhusvård och intensivvård är förhöjd. För tidig förlossning och kejsarsnitt är också vanligare än hos de som inte har coronavirussmitta.

”Totalt sett har över 100 gravida coronaviruspatienter vårdats på HUS. Av dessa har drygt 10 vårdats inom intensivvården. Den senaste tiden har antalet svåra sjukdomsfall minskat i och med omikronvarianten”, berättar Aydin Tekay, linjedirektör för resultatenheten Kvinnosjukdomar och förlossningar.

Coronaviruset kan vara farligt för både mamman och barnet. Viruset kan smitta fostret eller det nyfödda barnet, men det är extremt sällsynt med svår coronavirussjukdom hos nyfödda. Barnet löper större risk att behöva intensivvård om det föds för tidigt på grund av att mamman har en coronavirusinfektion.

Vaccinet skyddar även barnet

I Finland använder man huvudsakligen mRNA-vaccin. Vaccinformen är säker under graviditet. Man har inte upptäckt några graviditetsrelaterade biverkningar av vaccinet och det är inte farligt för fostret. Tvärtom: redan två veckor efter den första vaccindosen har även nyfödda antikroppar mot coronaviruset. Mammans vaccin skyddar alltså även den nyfödda. Vaccinet skyddar inte helt mot coronavirussmitta, men det förhindrar effektivt svår sjukdomsbild.

Institutet för hälsa och välfärd (THL) och Världshälsoorganisationen (WHO) rekommenderar coronavaccin under graviditet.

Om du ännu inte tagit coronavaccinet rekommenderar vi att du tar det så snart som möjligt. Det är även viktigt att stödpersonen tar vaccinet. Vaccinet får man av sin kommun.

Se informationsmötet Suorana HUSista den 8 mars 2022 här. HUS ordnar korta informationsmöten som är öppna för alla om aktuella varierande ämnen. Information om våra informationsmöten hittar du här.

Mera information för media:

Kontaktuppgifter till HUS medietjänst

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.