Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 18.10.2021 13.15

Automatisk sändning av öppningskoden för Coronablinkern togs i bruk vid HUS, Kymsote och Eksote

Nyckelord:
  • corona
  • koronavilkku
  • coronavirus

I fortsättningen får de som smittats av coronaviruset i områdena HUS, Eksote och Kymsote snabbare en öppningskod till applikationen Coronablinkern.

Tidigare skickades öppningskoden av en anställd inom hälso- och sjukvården. Automatisk avsändning av öppningskoden påskyndar leveransen av öppningskoden till användaren av Coronablinkern och därmed får även andra användare av applikationen information om eventuell exponering snabbare än tidigare.

Öppningskoden är en engångskod som skickas per textmeddelande till de användare av Coronablinkern som konstateras ha coronavirussmitta. När koden matas in i applikationen får de användare av applikationen som har träffat personen under den uppskattade smittsamhetstiden ett meddelande om eventuell exponering.

"Det lönar sig fortfarande att hålla coronablinkern aktiv eller ladda ner den om man ännu inte har gjort det. I synnerhet nu när begränsningarna har minskats och människornas rörlighet har ökat är användningen av coronablinkern ett viktigt sätt att hantera epidemin. Epidemisituationen har försämrats igen och detta visar att coronaviruset rör sig mycket", säger biträdande överläkare Eeva Ruotsalainen.

 


Mer information för media: 
Kontaktuppgifter till HUS medietjänst