Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 30.9.2020 11.09

Årets lärare belönades av läkarstuderande​

Nyckelord:
  • undervisning

Varje år belönar medicine studerande vid Helsingfors universitet kliniska lärare bland annat för det goda arbetet de gjort för studerandena och för främjandet av den svenskspråkiga undervisningen. Av de sex personer som fick priset i år var fyra anställda vid HUS.

lääketieteellisen tiedekunnan ja HUSin kliinisiä opettajia käytävällä

Kuvassa vasemmalta: Johanna Louhimo, Nina Peitsaro, Aleksi Pajunen, Lauri Salaja (LKS), Richard Örn (Thorax), Cecilia Lilja (Thorax), Risto Renkonen, Annamari Ranki (Ihotaudit), Anita Remitz (Ihotaudit). Paikalta puuttuivat Rahul Raj, Kimmo Lönnrot ja Tuomas Kilpeläinen.​

Lääketieteenkandidaattiseura delade ut undervisningspriserna i fem olika kategorier. Till årets föreläsare valdes universitetslärare i folkhälsovetenskaper Aleksi Pajunen, till årets grupplärare Tuomas Kilpeläinen, klinisk lärare inom urologi, till årets handledare i fördjupade studier läkare Rahul Raj som specialiserar sig på neurokirurgi och specialistläkare i neurokirurgi Kimmo Lönnrot samt till årets undervisningsperson Johanna Louhimo, klinisk lärare i gastrokirurgi. Som årets undervisningsperiod belönades Hudsjukdomar och allergologi samt könssjukdomar. Den svenskspråkiga ämnesorganisationen Medicinarklubben Thorax belönade universitetslektor Nina Peitsaro från avdelningen för biokemi och utvecklingsbiologi för att ha främjat den svenskspråkiga undervisningen. 

Medicine Kandidatföreningen har delat ut sina priser sedan 1979. Medicinarklubben Thorax delade nu ut priset för tredje gången. De studerande vill med sina priser visa sin uppskattning för de lärare som har gjort ett bra arbete. 

”Det är fantastiskt att läkare på HUS får feedback om att undervisningen varit bra”, säger Anne Pitkäranta, forskningsdirektör, som var med och gratulerade på plats.

"Arbetet som klinisk lärare är inte det mest lockande, belönande eller enklaste, men alla kliniska lärare inom den grundläggande läkarutbildningen är mer värda än guld, vilket även syns i vår belöning. Utbildningsprogrammet, fakulteten och även HUS har ett betydande värde som kliniska lärare, och därför är det värdefullt att utveckla universitetslektorernas och de kliniska lärarnas karriärväg för att garantera en högklassig utbildning", säger Lauri Salaja, studieansvarig vid Medicine Kandidatföreningen.

Ämnesorganisationerna har planerat att förnya belöningstillfället, men på grund av coronavirussituationen måste vårens och höstens stora evenemang annulleras. Från och med nästa år planeras ett gemensamt belöningstillfälle för hela campus, där även de prisbelönta inom odontologi, logopedi och psykologi deltar.