Gå till huvudinnehåll

Nyhet Publicerad 23.10.2020 08.56

Användning av taligenkänning utökas på HUS

Förändringen i arbetssättet minskar behovet av ordbehandling.

HUS har infört ett automatiskt taligenkänningssystem som minskar behovet av ordbehandling märkbart. Av den anledningen har HUS inlett samarbetsförfarande och lagenliga förhandlingar för att minska personalen. I början av processen uppskattades minskningskravet vara högst 180 personer. Det slutliga antalet klarnar då förhandlingarna slutförts och efter följande införande av Apotti i slutet av november 2020.

 Det automatiska taligenkänningssystemet som infördes på HUS 2019 omvandlar läkarens diktamen direkt till text. Systemet underlättar, påskyndar och effektiviserar vårdarbetet samt förbättrar patientsäkerheten. Patientberättelsen blir färdig utan dröjsmål och kan användas direkt till exempel på ställen för fortsatt vård eller läsas på Mina Kanta-sidorna. Utvecklingen av kundorienterade digitala tjänster och processer hör till en av HUS centrala strategiska mål.

"Det har gått överraskande snabbt att utöka användningen av taligenkänning. I den första införandefasen i februari 2020 var utnyttjandegraden uppemot 75 procent”, förklarar Tuula Lasander, direktör för verksamhetsområdet vid HUS Asvia.

Under samarbetsförfarandet har vi kartlagt alternativ för omplacering av personal tillsammans med representanter för personalen. Personalen har erbjudits bland annat examensinriktad fortbildning till bland annat avdelningssekreterare eller serviceanställd. Utbildning eller introduktion till lokalvårdare, vaktmästare eller köksbiträde är också möjligt.

”Vi beklagar att personal som arbetar med ordbehandling har hamnat i denna ytterst svåra situation. Vi gör vårt bästa för att det pågående samarbetsförfarandet bedrivs på ett sätt som tillfredsställer alla parter”, fortsätter Tuula Lasander.

Taligenkänningssystemet i korthet:

Direkt taligenkänning identifierar den dikterade texten och återger den i realtid att granskas av den som dikterat den. I bakgrundsigenkänning skickas en skriven text av det dikterade talet vidare till en textbehandlare, vars uppgift endast är att korrekturläsa texten innan den lagras i patientdatasystemet.

HUS Asvia i korthet:

HUS Asvia är en stödtjänstenhet för hälso- och sjukvård och en del av samkommunen HNS. Enheten erbjuder lokalvårdstjänster, måltidstjänster för patienter och personal, e-tjänster, sekreterartjänster och ordbehandlingstjänster samt personal- och ekonomitjänster för HUS.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.