Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 6.6.2023 09.00

Allt handlar om kommunikation

Nyckelord:
  • Husari
  • tvåspråkighet

Att kommunicera med patienten handlar om mycket mer än själva språket. Var och en har sitt eget sätt att bemöta patienten. Ögonkontakt och kroppsspråk är en viktig del av kommunikationen.

Tom Pöysti

Tom Pöysti betonar att kommunikation innebär mycket mer än språk och ord.

Varje år ordnar HUS ett seminarium riktade till språkambassadörer samt personal som vill veta mer om språkambassadörsverksamheten. Till seminariets program hörde bland annat en språkambassadörspanel som berättade om egna erfarenheter och gav tips på hur man kan främja tvåspråkigheten på den egna enheten. 

En av språkambassadörerna i panelen var överläkare Kaisa Kotisaari. Kaisa berättade att hon försöker prata svenska på sina mottagningar om patienten önskar det och att det ibland kan uppstå situationer då hon tillsammans med kunden försöker hitta rätt ord.

”Det har ibland uppstått situationer då jag inte hittat de rätta orden på svenska under en mottagning. Ibland har det varit lättare för patienten att förstå det finska begreppet, eftersom termerna på finska är mer beskrivande än på svenska, vars termer ofta har sitt ursprung i latin”.

Kotisaari som jobbar inom neurologin på Lojo sjukhus berättar att språket har extra stor betydelse inom hennes specialitet. 

”Inom neurologin är det viktigt att patienten får tala sitt eget modersmål. Inom talterapi och neuropsykologisk rehabilitering är det själva talet och språkliga funktioner i hjärnan som rehabiliteras”, konstaterar Kotisaari.

Kommunikation är mer än språk och ord 

Skådespelaren och entreprenören Tom Pöysti delade i sitt inspirationstal med sig om sin vårdupplevelse då han skadat sin tumme och besökte jouren i Raseborg. Besöket blev ett möte mellan tre kulturer; en sjukskötare från Ekenäs, en läkare från Irak och en kirurg från Estland. Det fanns inte ett gemensamt språk och alla bemötte honom på sitt eget sätt. Ändå kände Pöysti sig väldigt nöjd med den service han fick och tackade efteråt personalen med en tårta. 

”Det viktiga är inte vilka ord du säger, utan vilken kommunikation du använder”, sammanfattar Pöysti. 

Pöysti understryker att man inte ska hänga upp sig på grammatik och korrekta ord allt för mycket. Kommunikation innebär så mycket mer än språk och ord. Ögonkontakt och kroppsspråk spelar en lika viktig roll i bemötandet.

HUS språkambassadörsverksamhet

På HUS finns cirka 140 språkambassadörer vars uppgift är att främja tvåspråkigheten på sina avdelningar genom att inspirera och uppmuntra kollegor till att prata det språk som är i minoritet på enheten. 

Språkambassadörerna fungerar som tvåspråkighetsprogrammet förlängda arm i organisationen och fungerar själva som exempel på avdelningarna. Målsättningen är att nätverket ska växa så att det finns språkambassadörer på varje enhet.

Text: Cecilia Genberg
Foto: Heli Kurimo

Husari 2/2023

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.