Gå till huvudinnehåll

Artikel Publicerad 4.5.2023 14.18

60 år av förebyggande och behandling av förgiftningar – Giftinformationscentralen firar med ett symposium

Nyckelord:
  • giftinformationscentralen
  • Akuten

Jubileumssymposiet samlade sakkunniga och experter som i sina anföranden betonade aktuella teman i anknytning till beredskap mot sällsynta förgiftningar och massförgiftningar. Vid sidan av gratulationer och kaffe med tårta fick man kring temat ta del av högklassiga föreläsningar av sakkunniga.

Lund, Lilius, Linnolahti, Keinänen

Jari Keinänen, Tuomas Lilius, Johanna Linnolahti, Vesa Lund

Överläkare Tuomas Lilius vid Giftinformationscentralen välkomnade gästerna med en presentation av den 60-åriga resan. Då Giftinformationscentralen inrättades var förgiftningsdödsfall genom olyckshändelse bland barn ännu en utmaning, men dessa har man undgått helt under de senaste 25 åren, om man bortser från kolosförgiftningar och avsiktliga förgiftningar. Barn under sex år utgör i dag den största åldersgruppen exponerade, men en ökande del av de förfrågningar som telefontjänsten får gäller narkotikarelaterade förgiftningar bland unga samt äldre som får flera mediciner samtidigt (polyfarmaci). I och med Rysslands anfallskrig mot Ukraina och coronapandemin har beredskapsarbetet inriktats bland annat på kemiska och biologiska hot. Giftinformationscentralen som betjänar dygnet runt i hela landet hör från och med 2015 administrativt till HUS Akuten. 

Beredskap genom samarbete inom social- och hälsovården samt räddningsväsendet

Direktör Jari Keinänen från social- och hälsovårdsministeriet (SHM) berättade att hantering av störningssituationer och undantagsförhållanden baserade sig på verksamhetsmodeller för normala förhållanden, som till exempel för social- och hälsovårdens strukturer.

”Pandemin visade att det krävs strikta bestämmelser om beredskap. Målet är ett nationellt enhetligt verksamhetssätt som utvecklas i samarbete med bland annat servicesystemet. Dessutom har det fästs stark vikt också vid bland annat utveckling av samarbete som förebygger CBRNE-hot, det vill säga missbruk av kemiska och radioaktiva ämnen, biologiska patogener, kärnvapen och explosiva ämnen samt förtydligande av ansvar”, berättar Keinänen.

Överläkare Vesa Lund från SHM:s beredskapsenhet presenterade RescEU-projektet som är värt 242 miljoner euro och inom ramen för vilket man i Finland lagrar EU:s gemensamma räddningsmaterial och medicinska material. Giftinformationscentralen deltar även i fortsättningen i genomförandet av projektet tillsammans med de behöriga ministerierna och myndigheterna.

”Genom den RescEU-beredskap som utvecklas i Finland effektiviseras hela EU:s strategiska beredskap och beredskapen att svara mot CBRN-hot särskilt i Norra Europa och i Östersjöområdet. Projektet som finansieras helt av Europeiska unionen omfattar skyddsutrustning, mätinstrument, stödutrustning samt läkemedel och antikroppar. Genom att bygga upp och upprätthålla kapaciteten får Finland en betydande roll i fråga om beredskap och upprätthållande av kapaciteten på EU-nivå”, berättade Lund.

Sektionschef Johanna Linnolahti från Fimea berättade om den obligatoriska upplagringen av läkemedel och utmaningarna med beredskapslagring av antidoter.

”Obligatorisk upplagring tryggar tillgången på läkemedel under leveransstörningar och undantagsförhållanden. De upplagrade mängderna baserar sig på normal försäljning och konsumtion och därför kan exceptionella situationer medföra problem med tillgången. Antidoter, som sällan kräver försäljningstillstånd, omfattas inte av upplagringsskyldighet. För vissa preparat skulle det i stället för obligatorisk upplagring vara mest ändamålsenligt med säkerhetsupplagring” berättade Linnolahti.

James Boyd, osastonlääkäri Ensihoito, Akuutti, HUS
Avdelningsläkaren inom prehospital akutsjukvård James Boyd föreläste om HUS beredskap för att hantera massförgiftningar. ” I situationer med massförgiftning kan det vara utmanande då det tar länge att ta fram en lägesbild: man kan bli tvungen att ge patienterna symtomatisk vård länge innan det klarnar vad som orsakar symtomen”.
Tiina Santonen, tutkimusprofessori, Työterveyslaitos
Forskningsprofessor Tiina Santonen vid Arbetshälsoinstitutet berättade om biologisk övervakning, det vill säga exponering för kemikalier eller bedömning av dess konsekvenser utifrån biologiska prover. ”Ofta övervägs provtagning först senare på initiativ av företagsläkaren och då kan det vara för sent att upptäcka ämnen som försvinner snabbt”.
Kuisma, Niemi, Saukkonen, Malm
Markku Kuisma, Mikko Niemi, Mervi Saukkonen, Heli Malm

Linjechefen för den prehospitala akutsjukvården Markku Kuisma berömde Giftinformationscentralen service som håller toppklass och är gratis för alla. Förhoppningsvis kommer både medborgare och experter i fortsättningen att utnyttja servicen i ännu större omfattning än tidigare.

Professor, överläkare Mikko Niemi från Helsingfors universitet och HUS presenterade farmakogenetikens roll vid akuta förgiftningsfall.

Farmaceut Mervi Saukkonen vid Giftinformationscentralen presenterade den experttjänst som är tillgänglig dygnet runt och den trivsamma arbetsgemenskapen.

Hälsningar från Teratologiska informationstjänsten som verkar i anslutning till Giftinformationscentralen framfördes av specialistläkare Heli Malm.

Kim Dalhoff, Erik Lindeman
Kim Dalhoff & Erik Lindeman 

Professor, överläkare Kim Dalhoff berättade om framtidsutsikterna för Giftinformationscentralen i Danmark och dess roll i Danmarks beredskapsarbete.

Överläkare Erik Lindeman på Giftinformationscentralen i Sverige presenterade samarbetet mellan Giftinformationscentralen och hälso- och sjukvården vid mycket akuta förgiftningsfall.

Daniele Ape
Vetenskaplig tjänsteman Daniele Ape vid Europeiska kemikaliemyndigheten berättade om det arbete som görs för att förenhetliga uppgifter om farliga ämnen.
Tuomas Lilius vastaanottaa onnitteluja
Giftinformationscentralens överläkare Tuomas Lilius (höger) funderade i sina slutord på framtiden för beredskapen mot förgiftningar, fördjupat internationellt samarbete och utveckling av tillgången på toxikologisk expertis. Janne Backman (vänster) och Mikko Niemi (mitten) gratulerar.

Respons

Hittade du vad du sökte?

Tack för responsen!

Tack för responsen!

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.

Skriv in din respons om webbplatsen här.

Du skriver väl inte in dina personliga uppgifter här. Observera att vi inte svarar på respons som lämnats via denna blankett. Respons som inte gäller webbplatsen kan ges på vår webbplats.