Lämpöhoidot

​Laskimon sisäiset lämpöhoidot ja erityisesti lasertekniikkaan perustuva hoito on syrjäyttänyt lähes kokonaan perinteisen suonikohjukirurgian vuosituhannen vaihteen jälkeen.

lämpöhoitokuva 1.jpgRadiotaajuus- ja laserhoito perustuvat suonen seinämän kuumentamiseen. Kaikukuvausohjauksessa suonen sisään viedyllä kertakäyttöisellä katetrilla kuumennetaan suonen seinämä noin 85–120 asteeseen, jolloin suoni lähes aina kutistuu ja tukkeutuu.

Lämpöhoitoon soveltuvat lähes kaikki vajaatoimintaiset pintalaskimot, joissa vain katetri saadaan mekaanisesti kulkemaan.

Toimenpide suoritetaan, joko polikliinisesti vastaanotolla tai päiväkirurgisesti leikkaussalissa, riippuen hoidetaanko suuren tai pienen safeenalaskimon lisäksi myös paikallisia suonikohjuja. Paikalliset suonikohjut poistetaan pienistä ihoavauksista leikkaussaliolosuhteissa.


Toimenpide

lämpöhoitokuva 2.jpgToimenpide tehdään paikallispuudutuksessa. Kertakäyttöinen katetri viedään kaikukuvasohjauksessa laskimon sisään yleensä säären yläosasta ja reiden alaosasta. Hoidettava laskimo puudutetaan koko matkaltaan ennen sen kuumentamista laser- tai radiotaajuuskatetrilla.

  • Toimenpiteen kesto noin 30-60min
  • Toimenpiteen jälkeen suositellaan tukisukkien käyttöä viikon ajan.
  • Sairausloman pituus yleensä 1-5 päivää

 

Toimenpiteen jälkeen

Lämpöhoitoihin liittyy tavallisesti lievää oireiluja, kuten hoidetun laskimoalueen arkuutta ja mustelmaisuutta, harvemmin tulehdusta. Syviä laskimotukoksia, hermovaurioita ja palovammoja on raportoitu esiintyneen vain yksittäistapauksissa.