Ravintolisien käyttöön liittyviä vaaroja

Ravintolisät saattavat sisältää paljon eri vaikuttavia aineita, joiden vaikutuksista raskauteen ja sikiöön ei useinkaan ole luotettavaa tutkittua tietoa.  Koska ravintolisille ei suoriteta systemaattista valvontaa, niiden laatu ja sisältö voi myös vaihdella tuote-erästä toiseen. Varmuudella ei siis voida sanoa mille vaikuttaville aineille ja missä määrin altistutaan, jos ravintolisiä käytetään. Esimerkiksi kasvi- ja yrttivalmisteiden vaikuttavien aineiden pitoisuudet saattavat vaihdella merkittävästi riippuen siitä missä, miten ja milloin kasvit tai yrtit on kasvatettu ja kerätty. Tästä syystä ravintolisien kautta saattaa saada hyvinkin erilaisia vaikuttavia aineita. Myös vitamiinien saantisuositukset voivat helposti ylittyä. Valmisteissa voi olla myös ympäristömyrkkyjä ja raskasmetalleja, jos kasvit on kerätty teollisuusalueelta tai alueen läheisyydestä. Esim. Aasiasta tuotuja valmisteita ’terästetään’ joskus lääkkeillä, ja tällaisista valmisteista on löytynyt myös sikiölle haitallisia lääkkeitä. Merilevävalmisteet voivat sisältää huomattavan suuren määrän jodia, joka voi haitata sikiön kilpirauhasen toimintaa ja sikiön kehitystä. Jotkut ravintolisävalmisteet ovat aiheuttaneet käyttäjälleen pysyvän maksavaurion.

Hyvä perusperiaate onkin, että raskauden ja imetyksen aikana käytetään vain sellaisia valmisteita, joiden käytölle on selkeä aihe, ja joiden tiedetään olevan turvallisia ja hyödyllisiä äidin ja sikiön terveyden kannalta. Ravintolisien käytön hyötyjä ei ole kiistatta osoitettu, ja toisaalta jotkut niistä voivat olla jopa haitallisia. Koska ravintolisien käyttö ei ole raskauden tai imetyksen aikana välttämätöntä, eikä niiden turvallisuutta ole varmistettu, yksinkertaisinta ja turvallisinta on välttää näiden käyttöä läpi koko raskauden ja imetyksen.

Raskauden aikana ja jo raskauden suunnitteluvaiheesta alkaen monipuolinen, terveellinen ruokavalio ja päivittäinen apteekin raskausmonivitamiinilisä turvaa riittävien ravintoaineiden saannin sekä äidille että sikiölle ( foolihappo).
 
Lisätietoa ravintolisistä löytyy Ruokaviraston ja FIMEAn kotisivuilta.