Vauva haaveena - tärkeätä huomioida jo raskautta suunniteltaessa

Monet altistukset voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen. Sikiön elinten erilaistuminen alkaa heti kuukautisten jäätyä pois, ja tätä seuraavat viikot ensimmäisen raskauskolmanneksen lopulle ovat herkkä ajankohta sikiön epämuodostumien kannalta. Siksi on tärkeätä jo raskauden suunnitteluvaiheessa kiinnittää huomiota tekijöihin, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti hedelmällisyyteen tai sikiön kehitykseen.
 
 

Raskaus ja lääkkeet

 
Lääkkeiden turhaa käyttöä tulee välttää raskauden aikaan ja jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Äidin hyvinvointi on kuitenkin edellytys myös sikiön hyvinvoinnille, eikä äidille tärkeätä lääkitystä saa jättää pois. Lääkärille kannattaa aina mainita mahdollisista raskaussuunnitelmista, jotta lääkitys voidaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa miettiä mahdollisimman turvalliseksi sikiön kannalta. Myös lyhytaikaisten lääkekuurien kohdalla kannattaa aina mainita lääkärille, jos raskaus on suunnitteilla. Käsikauppalääkkeidenkin kohdalla kannattaa miettiä, kuinka tärkeä lääkitys on, ja selvittää sen turvallisuus mahdollista raskautta ajatellen.
 
Krooniset sairaudet, jotka vaativat lääkehoitoa, täytyy hoitaa hyvin myös raskauden aikana. Kroonisten sairauksien kohdalla on tärkeätä, että sairaus on hyvässä hoitotasapainossa jo ennen raskautta. Esim. ennen raskautta huonossa hoitotasapainossa oleva diabetes altistaa sikiön epämuodostumille, ja raskauden aikana huonossa hoitotasapainossa oleva astma ennenaikaisuudelle. Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoidossa käytettävää tyroksiini-hormonin annosta nostetaan yleensä heti raskauden toteamisen yhteydessä.
 

Raskaus ja ravinto

 
Jo raskauden suunnitteluvaiheessa on tärkeää syödä terveellisesti ja monipuolisesti ja noudattaa runsaasti folaattia sisältävää ruokavaliota. Folaatti on B-ryhmän vitamiini, jonka riittävä saanti on tärkeä sikiön normaalin kehityksen kannalta. Monipuolisen ruokavalion lisäksi suositellaan kaikille raskautta suunnitteleville naisille foolihappolisää (vitamiini-valmisteissa oleva muoto) alkaen jo pari kuukautta ennen raskauden alkua (Foolihappo).
 
 

Raskaus ja päihteet

 
Erilaisten päihteiden käyttö tulisi lopettaa jo silloin kun suunnittelee raskautta. Sekä tupakoitsijoilla että runsaasti alkoholia käyttävillä raskaaksi tuleminen kestää kauemmin kuin muilla ja keskenmenoriskikin on heillä suurempi. Alkoholi-altistuminen alkuraskaudessa voi lisätä myös epämuodostuma- ja kehitysviiven riskiä (Päihteet).
 
 

Raskaus ja matkustaminen

 
Raskauden suunnitteluvaiheessa kannattaa tulevia matkasuunnitelmia harkita tarkemmin. Jos äiti kärsii perussairaudesta, joka voi pahentua raskauden aikana tai raskaus on riskiraskaus tulisi matkalle lähdöstä keskustella lääkärin kanssa ja selvittää hoitomahdollisuudet matkakohteessa. Jos matkakohde sijaitsee korkean riskin alueella (esim. infektiotaudit kuten zika-virusinfektio, malaria, tai denguekuume), tulisi matkustamista välttää. Matkustamiseen suositeltavat rokotteet kannattaa myös ottaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
 
 

Muuta huomioitavaa

 
Mahdolliset sukupuolitautitartunnat on syytä sulkea pois jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Kaikki äidit seulotaan myös raskauden ensimmäisen kolmanneksen aikana kupan, HIVn, ja hepatiitti B:n osalta.
 
Raskauden suunnitteluvaiheessa on myös hyvä tarkistuttaa suun terveys ja tarvittaessa käydä hammashuollossa.
 
Myös rokotukset kannattaa tarkistaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Rokotesuojalla turvataan raskauden kulkua ja sikiötä, ja joissain tilanteissa myös vastasyntynyttä (THL - Rokotteet)
 
Merkittävä ylipaino (BMI >30) on monessa tutkimuksessa liitetty koholla olevaan
sikiön epämuodostumariskiin, erityisesti sydänvikoihin ja hermostoputken sulkeutumishäiriöihin. Painoon ja ruokavalioon tulisi kiinnittää huomiota jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Aktiivinen painonpudotus ei ole suositeltavaa raskauden aikana.