Puutiaisaivotulehdus

 Puutiaisaivotulehduksen aiheuttaja on virus, joka voi siirtyä ihmiseen punkin pureman välityksellä. Virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä heti pureman alkuvaiheessa. Tartuntoja on kuvattu tapahtuneen myös pastöroimattoman maidon välityksellä Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Suomessa virusta esiintyy puutiaisissa erityisesti Ahvenanmaalla ja länsirannikon saaristossa, Kotkassa ja Kaakkois-Suomessa.

Oireita ilmenee vain n. neljäsosalla tartunnan saaneista. Kuumeilu ja sairauden tunne alkaa yleensä n. viikon kuluttua puremasta. Kuumejakson mentyä ohi infektio voi aiheuttaa aivotulehduksen, jonka oireet alkavat usein vasta noin viikon jälkeen tai myöhemminkin siitä, kun kuumejakso on päättynyt. Aivotulehduksen oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valon arkuus ja pahoinvointi. Vakavimpia oireita ovat tajunnanhäiriöt ja kouristukset.  Aivotulehduksen hoito vaatii aina sairaalahoitoa.

Puutiaisaivokuumetta voidaan ehkäistä tehokkaasti rokotteella. Rokotuksen voi antaa raskauden ja imetyksen aikana.

Raskaus 

Ei ole tiedossa, voiko virus infektoida sikiön. Varsinaisia sikiövaikutuksia ei tunneta, ja raskauden aikana sairastetun puutiaisaivotulehduksen riskit liittyvät ensisijaisesti äidin vaikeaan sairastumiseen. Puutiaisaivotulehdusta ehkäisevä rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia, ja sen antamista voidaan harkita raskauden aikana suuren riskin alueella pidempiaikaisesti oleskeleville.

 

Imetys

Äidin sairastuminen ei ole este imetykselle. Virusta esiintyy elimistössä jo pari viikkoa ennen oireiden alkua, joten imetyksen tauottamisesta vasta oireiden alettua ei ole odotettavissa hyötyä. Ei ole myöskään tiedossa tapauksia, joissa lapsi olisi sairastunut puutiaisaivokuumeeseen äidinmaidon kautta. Imetyksen aikaiselle rokottamiselle puutiaisaivotulehdusrokotteella ei ole estettä.​