Puutiaisaivotulehdus

Mikä aiheuttaa puutiaisaivotulehduksen ja missä päin Suomea tartuntariski on suurin?

Puutiaisaivotulehduksen aiheuttaja on virus, joka voi siirtyä ihmiseen punkin pureman välityksellä. Virus tarttuu muutamassa minuutissa punkin syljestä heti pureman alkuvaiheessa. Tartuntoja on kuvattu tapahtuneen myös pastöroimattoman maidon välityksellä Baltiassa ja Keski-Euroopassa. Suomessa virusta esiintyy puutiaisissa erityisesti Ahvenanmaalla ja länsirannikon saaristossa, Kotkassa ja Kaakkois-Suomessa.


Millaisia oireita puutiaisaivotulehdukseen liittyy?

Oireita ilmenee vain noin neljäsosalla tartunnan saaneista. Kuumeilu ja sairauden tunne alkavat yleensä noin viikon kuluttua puremasta. Kuumejakson mentyä ohi infektio voi aiheuttaa aivotulehduksen, jonka oireet alkavat usein vasta noin viikon jälkeen tai myöhemminkin siitä, kun kuumejakso on päättynyt. Aivotulehduksen oireita ovat kuume, päänsärky, niskajäykkyys, valon arkuus ja pahoinvointi. Vakavimpia oireita ovat tajunnanhäiriöt ja kouristukset.  Aivotulehduksen hoito vaatii aina sairaalahoitoa.

Voiko infektio vaurioittaa sikiötä?

Ei ole tiedossa, voiko virus infektoida sikiön. Varsinaisia sikiövaikutuksia ei tunneta, ja raskauden aikana sairastetun puutiaisaivotulehduksen riskit liittyvät ensisijaisesti äidin vaikeaan sairastumiseen. 

Onko imetys turvallista?​


Äidin sairastuminen ei ole este imetykselle. Virusta esiintyy elimistössä jo pari viikkoa ennen oireiden alkua, joten imetyksen tauottamisesta vasta oireiden alettua ei ole odotettavissa hyötyä. Ei ole myöskään tiedossa tapauksia, joissa lapsi olisi sairastunut puutiaisaivokuumeeseen äidinmaidon kautta. 


Puutiaisaivokuumetta voidaan estää tehokkaasti rokotteella​

Puutiaisaivotulehdusta ehkäisevä rokote ei sisällä eläviä taudinaiheuttajia ja sen antamista voidaan harkita raskauden aikana suuren riskin alueella pidempiaikaisesti oleskeleville. Imetyksen aikaiselle rokottamiselle puutiaisaivotulehdusrokotteella ei ole estettä.