Raskaus ja imetys: Sairastaminen

Raskaus ja tavallisimmat oireet 

Monia tavallisia oireita ja vaivoja voidaan lääkitä ja hoitaa turvallisesti myös raskauden aikana. Esimerkiksi korkeaa kuumetta suositellaan alentamaan parasetamolin avulla.
 

Raskaus ja imetys: migreeni

Myös lyhytaikaiseen käyttöön tarkoitettujen lääkkeiden turvallisuus on hyvä tarkistaa ennen käyttöä. Migreenikohtauksen hoitoon ja allergiaoireisiin on olemassa lääkkeitä, joita voi turvallisesti käyttää raskauden ja imetyksen aikana.
 

Raskaus ja imetys: astma 

Astman vuoksi käytössä olevaa, äidille tärkeää lääkitystä ei saa raskauden vuoksi lopettaa. Lääkitystä vaativan astman hoitamatta jättäminen lisää sikiön ja vastasyntyneen riskiä vakavillekin ongelmille.
 

Raskaus ja infektiot

Sikiön kannalta selkeästi haitallisia äidin infektiotauteja ovat esimerkiksi vesirokko, sytomegalovirusinfektio (CMV), toksoplasmoosi ja parvorokko.
Äidin aikaisemmin sairastettu tauti suojaa sikiötä infektiolta, ja haitallisia ovat ensisijaisesti primaari-infektiot. Arvion mukaan noin pari prosenttia kaikista vastasyntyneen kehityshäiriöistä aiheutuu äidin raskauden aikana sairastamasta infektiosta.
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta