Raskaus ja imetys: Allergia ja astma

Raskaus ja allergiat

 
Paikallishoito

Raskauden aikana allergian hoidossa tulisi ensisijaisesti käyttää paikallishoitovalmisteita. Paikallishoidossa verenkiertoon imeytyvä lääkemäärä on hyvin pieni.

  • Silmätipat ja nenäsumutteet jotka sisältävät kromoglikaattia ovat turvallisia missä tahansa raskauden vaiheessa.
  • Kortikosteroideja sisältävät nenäsumutteet ovat myös käyttökelpoisia missä tahansa raskauden vaiheessa, eniten kokemusta on beklometasonista ja budesonidista. Myös flutikasonia, mometasonia tai triamsinolonia sisältäviä nenäsumutteita voi käyttää.
 
Tablettihoito
  • Jos paikallishoito ei riitä allergiaoireiden hillitsemiseen, antihistamiineista voidaan käyttää suun kautta ensisijaisesti loratadiinia jonka käytöstä raskauden aikana on runsaasti kokemusta, tai sitä vastaavaa desloratadiinia. Myös setiritsiiniä tai levosetiritsiiniä sisältävää valmistetta voi käyttää.
  • Pseudoefedriiniä sisältäviä valmisteita ei pidä käyttää raskauden aikana. Pseudoefedriini on aine, joka voi aiheuttaa verisuonten supistumista ja vaikuttaa istukan verenkiertoon haitallisesti. 

 

Raskaus ja astma 

 
Raskauden aikana astma tulee hoitaa hyvin, ja käytäntönä on yleensä jatkaa raskautta edeltänyttä lääkitystä. Äidin huonossa hoitotasapainossa oleva astma lisää selkeästi riskiä erilaisille raskausongelmille, kuten ennenaikaisuudelle ja mahdollisesti pienipainoisuudelle.
 
  • Sisään hengitettävät astmalääkkeet ovat hoidon perusta ja kaikkia inhaloitavia lääkkeitä voi käyttää raskauden aikana.
  • Myös muiden astmalääkkeiden käyttö on mahdollista tarvittaessa. Yleisesti käytössä olevien astmalääkkeiden ei ole todettu lisäävän epämuodostumariskiä.
  • Kortisonihoito suun kautta on mahdollinen jos tilanne vaatii missä tahansa raskauden vaiheessa.
  • Astmalääkityksen sopivuus ja annostelu on hyvä tarkistaa omalta lääkäriltä mielellään jo raskauden suunnitteluvaiheessa, mutta viimeistään raskauden alettua.

 

Raskaus ja atopia

 
Kortisonivoiteita voi käyttää ohjeen mukaan. Paikalliskäytössä imeytyminen jää vähäiseksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että ihon pintaverenkierto voi lisääntyä raskauden aikana, jolloin myös imeytymistä voi tapahtua enemmän. Myös lääkesiteet ja rikkonainen iho lisäävät imeytymistä.
Paikallishoidossa tulisikin muistaa sääntö: voidetta vain tarvittavalle ihoalueelle ja lyhyin riittävä hoitoaika.
 
 

Imetys, allergia, atopia ja astma

 
Allergian ja atopian hoidossa aikana pätevät samat periaatteet kuin raskauden aikana. Jos antihistamiinia käytetään, loratadiini ja desloratadiini ovat ensisijaisia valintoja. Myös setiritsiinin tai feksofenadiinin käyttö on mahdollista. Kortisonivoiteita voi käyttää ohjeen mukaan imetyksen aikana.
 
Astman hoidossa imetyksen aikana pätevät samat periaatteet kuin raskauden aikana. Myös kuuriluontoinen, suun kautta otettava kortisonilääkitys on mahdollinen, koska kortisonijohdokset erittyvät hyvin pienissä määrin maitoon.

 

 

 


 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)

 


 

 

​ ​

Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta