Raskaus ja imetys: Rokotteet

Raskaana olevien rokottaminen on perusteltua silloin, kun sairaudelle altistumisen riski on suuri, kun mahdollinen infektoituminen olisi äidille tai sikiölle haitallista, ja kun rokotteesta todennäköisesti ei aiheudu haittaa.
 
  • Inaktivoidut rokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia ja niitä on siten mahdollista ottaa myös raskauden aikana.
  • Matkalle tarvittavat rokotukset tulee pyrkiä ottamaan jo raskauden suunnitteluvaiheessa.
     
 

Raskaus ja influenssarokotus

 
Influenssarokotteesta on kertynyt paljon tutkimustietoa raskauden aikaisesta käytöstä. Influenssarokotus on turvallinen ja sitä suositellaan epidemiakauden alla kaikille raskaana oleville raskauden vaiheesta riippumatta. Suomessa käytettävät influenssarokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Raskauden aikana sairastettu influenssa lisää huomattavasti riskiä äidin vakavalle sairastumiselle (esim. keuhkokuume). Influenssainfektio ja siihen liittyvä korkea kuume voivat myös olla haitallisia sikiön kehityksen kannalta.
 
 

Raskaus ja muut rokotteet

 
Raskaana olevia rokotetaan tavallisimmin jo tapahtuneen altistumisen yhteydessä (esim. hepatiitti B), matkustettaessa suuren riskin alueille (esim. hepatiitti A), tai jos odottavalla äidillä on perussairaus, jonka vuoksi hän kuuluu niihin lääketieteellisiin riskiryhmiin, joille rokotussuojaus on aiheellista esimerkiksi pneumokokkitauteja vastaan. Myös kurkkumätä-jäykkäkouristus- ja hinkuyskäsuojaa voidaan tarvittaessa tehostaa raskauden aikana. Yksilöllisen harkinnan perusteella myös muita ei-eläviä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita voi antaa raskauden aikana.
 
Eläviä taudinaiheuttajia sisältäviä rokotteita (esim. vihurirokko-, vesirokko-, MPR -rokote) tulee välttää raskauden aikana ja jo 1kk ennen raskauden alkua. Keltakuumerokote sisältää eläviä, heikennettyjä viruksia, mutta sen käyttö voi raskauden aikana tulla kyseeseen tilanteissa, joissa raskaana olevalla on pakottava syy matkustaa endeemiselle alueelle. 
 
 

Imettävä äiti voidaan rokottaa normaalisti. 

 
Poikkeus: Keltakuumerokotus annetaan imetyksen aikana vain painavin syin, jos matkustamista endeemiselle alueelle ei voi estää tai siirtää. Alle 6 kk ikäiset lapset voivat saada äidin rokotteesta rintamaidon kautta välittyviä haittoja. Muistathan mainita imetyksestä lääkärille, jos tarvitset keltakuumerokotetta.

Katso lisätietoa rokotteista THL:n Raskaana olevien rokotukset

 

 


 Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin ma & pe klo 9-13, 

ti & to klo 9-15 ja ke klo 12-16

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)