Raskaus ja influenssa

Influenssa on viruksen aiheuttama infektio, joka voi olla erityisesti riskiryhmille vaarallinen. Influenssavirus leviää helposti pisaratartuntana. Virus tartuttaa vuorokausi ennen oireiden alkamista ja pahimmillaan tartuttavuus on sairauden alussa muutaman päivän ajan, mutta jatkuu kaikkiaan viikon ajan oireiden ilmaantumisesta.

Äidin sairastaman influenssan ei ole osoitettu lisäävän sikiön epämuodostumariskiä, mutta keskenmenon riski saattaa olla suurentunut, ja ennenaikaisen synnytyksen riski on koholla. Raskaana olevalla on myös kohonnut riski sairastua keuhkokuumeeseen. Komplikaatioiden riski lisääntyy raskauden edetessä ja erityisesti raskauden loppuvaiheessa sairastettu influenssa lisää riskiä vaikeaoireisen viruskeuhkokuumeen osalta.

Influenssan hoito raskauden aikana on ensisijaisesti oireenmukaista. Korkea kuume alkuraskaudessa voi haitata sikiön normaalia kehitystä, ja raskauden kaikissa vaiheissa suositellaan yli 38 C kuumeen alentamista ensisijaisesti parasetamolilla. Viruslääkeitä (oseltamiviiri) voi lääkärin määräyksen mukaisesti käyttää myös raskauden ja imetyksen aikana.

Kaikille raskaana oleville suositellaan annettavaksi influenssarokote. Suomessa aikuisille käytettävät influenssarokotteet eivät sisällä eläviä taudinaiheuttajia. Influenssarokotus on turvallinen ja sitä suositellaan epidemiakauden alla kaikille raskautta suunnitteleville tai jo raskaana oleville naisille raskauden vaiheesta riippumatta.