Raskaus ja vesirokko

Herpesviruksiin kuuluva Varizella-zoster-virus (VZV) aiheuttaa vesirokon, joka leviää erittäin helposti pisaratartunnan kautta. Suurin osa väestöstä on sairastanut vesirokon lapsena, ja sairastettu ensi- eli primaari-infektio antaa pysyvän suojan tautia vastaan. Vain 1 - 3 sadasta aikuisesta (3 %) ei ole sairastanut tautia. On arvioitu, että vuosittain Suomessa vesirokon sairastaa 30 - 50 raskaana olevaa naista. 

 
 

Vesirokko on teratogeeni

 

Jos sikiö saa äidiltään vesirokkotartunnan, seurauksena voi olla synnynnäinen vesirokko-oireyhtymä, joka on vakava, ja voi johtaa lapsen kuolemaan.  Vesirokko-oireyhtymän oireisiin kuuluvat pienipainoisuus, ihoarvet, raajojen poikkeavuudet ja keskushermoston vauriot.  Vaurion riski on onneksi kuitenkin hyvin pieni. Vesirokko-oireyhtymä on erittäin harvinainen, ja valtaosalle vesirokkotartunnan saaneista sikiöistä ei kehity sitä.


  •  Ensimmäisen raskauskolmanneksen aikana sairastettu vesirokko aiheuttaa sairaan sikiön syntymän vain alle 1 prosentissa tapauksista eli alle yksi sikiö sadasta tartunnan saaneesta vammautuu​. Sen vuoksi ei ole aihetta harkita raskaudenkeskeytystä, mutta sikiön vointia seurataan ultraäänitutkimuksin.​
  • Sikiön kannalta riski on suurin toisen raskauskolmanneksen aikana, viikoilla 13 - 24, jolloin vammautumisriski on 2 - 3 prosenttia eli sadasta vesirokkotartunnan saaneesta sikiöstä kahdesta kolmeen vammautuu.
  • Jos äiti sairastuu vesirokkoon raskausviikon 24 jälkeen, sikiön riski saada infektio kasvaa selvästi – noin puolet sikiöistä saa tartunnan.  Sikiön vammautuminen tällaisessa tilanteessa on kuitenkin äärimmäisen harvinaista. Yleensä sikiö sairastaa lievän vesirokon, johon ei liity vakavia tai pysyviä haittoja​.
  • Ongelmallisin tilanne on silloin, jos äiti sairastuu vesirokkoon lähellä synnytystä. Tällöin sikiö ei ehdi saada tarpeellista suojaa äidin vasta-aineista, ja vastasyntynyt voi sairastua vesirokkoon syntymän jälkeen. Vastasyntyneen vesirokko voi olla hengenvaarallinen.
  • Vesirokkovirus ei erity äidinmaitoon. Jos rinnassa ei ole rakkuloita, äiti saa imettää.​
 
 

Oireet ja hoito 

 

Aikuisen vesirokko saattaa olla rajuoireinen, ja siihen voi liittyä tehohoitoakin vaativa

keuhkokuume. Viruksen itämisaika on 7 - 21 vuorokautta. ​Oireisiin kuuluu keskivartalolta alkava kutiava rakkulainen ihottuma, kuume ja päänsärky.

 

Raskauden aikana puhjennut vesirokko tai vesirokkokontakti vesirokkoa sairastamattomalla raskaana olevalla on aihe päivystysluontoiseen konsultaatioon (gynekologi tai sisätautilääkäri). Hoitopäätökset tehdään sairaalassa potilaskohtaisesti. 

 

Vyöruusu (herpes zoster)​​


Äidin raskauden aikana sairastama vyöruusu ei aiheuta sikiölle riskiä.