Raskaus ja mielialan tasaajat

Raskaus ja litium

 
Litium on mielialan tasaaja, jota käytetään kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Litiumin käyttö alkuraskaudessa voi lisätä sydämen rakennevian vaaraa, mutta riski on pieni, arviolta n. kaksinkertainen  verrattuna sydänvikojen ’taustariskiin’ (synnynnäsiä sydänvikoja esiintyy kaikista vastasyntyneistä lapsista n. 0.8 %:lla). Alkuraskaudessa litiumia käyttäneille äideille suositellaan sikiön sydämen ultraäänitutkimusta noin 20. raskausviikolla. 

Litiumin käyttöä raskauden aikana kannattaa pohtia oman lääkärin kanssa jo raskauden suunnitteluvaiheessa. Litiumhoidon mahdollinen purkaminen tehdään aina asteittain, hoitoa ei pidä lopettaa äkillisesti ilman painavia lääketieteellisiä syitä. Jos litium on osoittautunut hoidon kannalta hyväksi, hoitoa yleensä jatketaan myös raskauden aikana. 

Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hyvä hoito raskauden aikana on tärkeää, ja hoitamaton sairaus on isompi riski äidin ja sikiön kannalta kuin litium-lääkitykseen mahdollisesti liittyvä pieni riski. Raskauden aikainen litiumin käyttö vaatii lääkepitoisuuden tarkkaa seurantaa.

 

Raskaus ja karbamatsepiini

 
Karbamatsepiini on epilepsialääke. Sitä käytetään myös kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa. Karbamatsepiinin käyttö alkuraskaudessa lisää jonkin verran sikiövaurioriskiä, riski epämuodostumasta on n. kaksinkertainen ’taustariskiin’ (3-4 %) verrattuna. Kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoidossa tulisi ensisijaisesti valita turvallisempi lääke mielialaa tasaamaan.
 

Katso lisää: Karbamatsepiini

 

Raskaus ja valproaatti

 
Valproaattia ei saa käyttää naisilla joiden on mahdollista tulla raskaaksi, mikäli erityistä uutta raskaudenehkäisyohjelmaa ei noudateta. Valproaattia ei saa käyttää raskauden aikana muutoin kuin painavin syin epilepsian hoidossa silloin, kun muut lääkevaihtoehdot eivät tule kyseeseen. Valproaattia ei saa käyttää raskauden aikana mielialaa tasaamaan. Valproaatti lisää epämuodostumariskin 3-8 -kertaiseksi ’taustariskiin´ (3-4 %) verrattuna. Lisäksi valproaatin käyttö raskauden aikana lisää lapsen kehitysviiveen riskiä. Valproaattia ei saa käyttää raskauden aikana muuta kuin epilepsian hoidossa silloin, kun lääkehoito on välttämätön eikä muita lääkevaihtoehtoja ole.  
 
Katso lisää: Valproaatti

 


 

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)