Raskaus ja isotretinoiini

Isotretinoiini on vaikean aknen hoitoon käytettävä lääke, jonka käyttö alkuraskaudessa lisää huomattavasti sikiön riskiä vaikeille sydämen ja keskushermoston epämuodostumille. Jos lääkettä on käytetty raskauden jo alettua, sikiöllä voi olla jopa 25 - 40 prosentin riski saada vaikea epämuodostuma. Jos raskaus on alkanut varoajan sisällä mutta lääkettä ei ole käytetty raskauden aikana, riski on pienempi. Tällaisessa tilanteessa on aina välttämätöntä arvioida riski yksilöllisesti.

 

Luotettava ehkäisy ja varoaika ennen raskautta välttämätön

 

  • Isotretinoiini säilyy pitkään elimistössä, joten lääkkeen käytön aikana ja vielä kuukausi sen lopettamisen jälkeen on käytettävä vähintään yhtä luotettavaa ehkäisymenetelmää, kuten e-pillerit tai kierukka, minkä lisäksi suositellaan vielä ehkäisyn varmistamista kondomin käytöllä.
  • Raskaustesti tehdään ennen hoidon aloitusta ja toistuvasti hoidon aikana sekä hoidon lopettamisen jälkeen, jotta raskauden mahdollisuus voidaan sulkea pois.
  • Lääkettä ei saa koskaan antaa toiselle, eikä lainata sitä muilta. Lääkäriltä saatuja ohjeita on aina noudatettava huolellisesti.
 

Kielto koskee kaikkia synteettisiä A-vitamiinijohdoksia. Varoajat vaihtelevat lääkkeittäin. Esimerkiksi psoriaasiksen hoidossa käytetyn asitretiinin kohdalla varoaika on 3 vuotta.

 


Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin arkisin klo 9-12

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)