Raskaus ja isotretinoiini

Isotretinoiini on vaikean aknen hoitoon käytettävä lääke, jonka käyttö alkuraskaudessa lisää huomattavasti sikiön riskiä vaikeille sydämen ja keskushermoston epämuodostumille. Jos lääkettä on käytetty raskauden jo alettua, sikiöllä voi olla jopa 25 - 40 prosentin riski saada vaikea epämuodostuma (jos 100 äitiä käyttää isotretinoiinia alkuraskaudessa, 25-40 lapsella on vaikea epämuodostuma).

 

Jos sinulle on määrätty isotretinoiini -lääkettä, muistathan nämä:

 

  • Luotettava ehkäisy ja varoaika ennen raskautta on välttämätön 
      • ​​Isotretinoiini säilyy pitkään elimistössä, joten lääkkeen käytön aikana ja vielä kuukausi sen lopettamisen jälkeen on käytettävä vähintään yhtä luotettavaa ehkäisymenetelmää, kuten e-pillerit tai kierukka. Tämän lisäksi suositellaan vielä ehkäisyn varmistamista kondomin käytöllä.

  • Raskaustesti tehdään ennen hoidon aloitusta ja toistuvasti hoidon aikana sekä hoidon lopettamisen jälkeen, jotta raskauden mahdollisuus voidaan sulkea pois.

  • Älä koskaan aloita sinulle aikaisemmin määrättyä lääkettä myöhemmin omin päin. Lääkäriltä saatuja ohjeita on aina noudatettava huolellisesti.

  • Lääkettä ei saa koskaan antaa toiselle, eikä lainata sitä muilta.
 

Muistathan myös:

  • Kaikki synteettiset A-vitamiinijohdokset ovat teratogeeneja. Varoajat vaihtelevat lääkkeittäin. Esimerkiksi psoriaasiksen hoidossa käytetyn asitretiinin kohdalla varoaika on 3 vuotta.

  • Myös paikallisesti käytettävien (iholle annosteltavat aknen hoitoon tarkoitetut valmisteet) synteettisten A-vitamiinijohdosten käyttö tulee lopettaa jo raskauden suunnitteluvaiheessa.​

 


Etkö löytänyt etsimääsi tietoa?

Soita meille!

Teratologinen tietopalvelu vastaa puheluihin ma & pe klo 9-13, ti & to klo 9-15 ja ke klo 12-16

puh. 09 471 76500 (norm. hintainen puhelu)