Lapsiperheiden tukeminen

Itse potilaan lisäksi syöpä vaikuttaa myös läheisiin ja perheenjäseniin. Lapsiperheiden arkeen syöpä vaikuttaa yleensä merkittävästi. Jokainen perhe reagoi perheenjäsenen syöpään eri tavoin ja paljon riippuu myös siitä, sairastuuko syöpään lapsi vai aikuinen.
 
Aikuisen sairastuessa pitää monesti huolenpito lapsista ja perheen toimeentulosta arvioida uudelleen. Iän ja kehitystason mukaan lapselle kannattaa yleensä kertoa rehellisesti syövästä ja sen aiheuttamista muutoksista elämässä. Myös huolehtiminen lapsen riittävästä tuesta isän tai äidin sairastuessa on äärimmäisen tärkeää.

Lapsen sairastuessa on tärkeää auttaa lasta elämään mahdollisimman normaalia elämää. Lapsen tai nuoren aikuisen syöpä voi ymmärrettävästi aiheuttaa perheissä rajujakin muutoksia arkielämään. Syöpään sairastuneen lapsen lisäksi vanhempien aikaa pitäisi kuitenkin pyrkiä jakamaan myös muille lapsille ja puolisolle.
 
Suomessa toimii aktiivinen syöpäsairaiden lasten vanhempien yhdistys SYLVA ry, joka auttaa syöpäsairaita lapsia ja nuoria sekä heidän vanhempiaan.
 
HUSissa lasten syövät hoidetaan pääsääntöisesti Uudessa lastensairaalassa. Moniin lasten syöpien hoitoihin kuuluu sädehoito, joka annetaan Syöpätautien klinikan sädehoito-osastolla.