Sädehoito

Hoitotoimenpiteenä kivuton sädehoito pyrkii syöpäsolujen tuhoamiseen ja kasvainten koon pienentämiseen ionisoivan säteilyn avulla. Hoito kohdistetaan suoraan kasvaimeen ja/tai etäpesäkkeisiin, ja sitä annetaan yleensä pieninä annoksina useana päivänä. Sädehoito on erittäin hyvin siedetty syövän hoitomuoto. Se voidaan toteuttaa joko ulkoisena sädehoitona, joka on tavallisin sädehoidon muoto tai sisäisenä ns. tyköhoitona, jossa säteilylähde viedään tavalla tai toisella kehon sisään.
 
Joitakin syöpätauteja hoidetaan pelkällä sädehoidolla, kuten esimerkiksi paikallista eturauhassyöpää. Usein sädehoito kuitenkin yhdistetään esimerkiksi leikkaus- ja/tai solunsalpaajahoitoon, jolloin voidaan yhä useammin päätyä elintä säästävään leikkaukseen. Esimerkiksi rintasyövässä sädehoito mahdollistaa rinnan vain osittaisen poiston. Samanaikaisesti annettu säde- ja solunsalpaajahoito vahvistavat toistensa tehoa. Kasvainta voidaan myös pienentää sädehoidolla ennen leikkausta. Leikkauksen jälkeen annetulla sädehoidolla pyritään estämään elimistöön mahdollisesti jääneiden syöpäsolujen kasvaminen.

Sädehoitoa voidaan käyttää myös levinneen syövän aiheuttamien oireiden lievityksessä, antamalla sädehoitoa etäpesäkkeisiin. Erityisesti luustopesäkkeiden aiheuttamiin oireisiin sädehoito auttaa usein.

Vaikka säteily voidaan nykyään kohdentaa hyvin suoraan kasvaimeen tai kohtaan, josta kasvain on leikattu pois, säteily vaikuttaa myös terveisiin soluihin. Näin ollen sivuvaikutuksia voi ilmetä sädehoidettavan alueen viereisistä kudoksista.

Syöpätautien klinikalla sädehoitoa annetaan klo 8–20, yhteensä kahdeksalla modernilla lineaarikiihdyttimellä, joilla voidaan toteuttaa tarkkaa ja kasvainta ympäröivää kudosta säästävää sädehoitoa. Näiden lisäksi kaksi uutta sädehoitokonetta otetaan käyttöön vuoden 2014 alussa. Lineaarikiihdyttimien lisäksi Syöpätautien klinikalla on käytössä yksi Euroopan ensimmäisistä magneettisimulaattoreista, joka mahdollistaa sädehoitoannoksien äärimmäisen tarkan suunnittelun ja terveille kudoksille aiheutuvien haittojen minimoimisen.