Kivunhoito

Osalla syöpäpotilaista on kipuja jo sairauden toteamisvaiheessa ja noin kaksi kolmasosaa tuntee kipuja taudin edettyä pidemmälle. Kivut muodostuvat yksilöllisesti kunkin potilaan oman taudinkuvan, syöpäkasvaimen sijainnin ja koon sekä mm. hoitomuotojen mukaan. Siksi kipua myös hoidetaan yksilöllisesti.

Syöpäkasvain aiheuttaa kipua usein silloin, kun se painaa läheisiä kudoksia, lähettää etäpesäkkeitä tai tukkii elimistön sisäisiä kulkuväyliä (suonet, suolet, ruokatorvi, virtsanjohdin jne.). Tällaisissa tilanteissa kasvainta pienentävät syövän hoitomenetelmät, kuten solunsalpaaja- ja sädehoito, vaikuttavat lievittävästi myös kipuihin.

Syövän aiheuttamia kipuja voidaan hoitaa varsin tehokkaasti myös kipulääkityksellä. Kipujen lievittäminen onkin syytä aloittaa heti, eikä odottaa niiden pahenemista. Kipulääkkeitä tulee käyttää lääkärin tai hoitohenkilökunnan ohjeiden mukaan – mieluummin säännöllisesti kuin vain silloin, kun kipu on pahimmillaan.   
Syöpätautien klinikalla syövän ja/tai hoitojen aiheuttamien kipujen lievityksessä noudatetaan Maailman terveysjärjestön WHO:n porrasteista lääkehoitokaaviota, jonka avulla jokaiselle potilaalle pyritään löytämään yksilöllisesti sopiva lääkeannos. Yleensä lääkitys aloitetaan pienehköllä annoksella ja sitä nostetaan tai vaihdetaan voimakkaampaan lääkitykseen, kunnes sopiva taso löydetään. Keskustele kivunlievityshoidosta lääkärin ja hoitohenkilökunnan kanssa.

Vaikeaan kipuun saa apua HUS:n palliatiivisesta yksiköstä ja Meilahden kipuklinikalta, missä työskentelee kivunhoidon erityisosaajia.