Solunsalpaaja- eli sytostaattihoito

​Ennen solunsalpaajahoitoa

 
Kirurginen yksikkö vastaa mahdollisiin kysymyksiisi ennen kuin tapaat lääkärin ensimmäistä kertaa Syöpätautien klinikalla. Solunsalpaajahoitoa varten sinulle tehdään yksilöllinen hoitosuunnitelma, joka pohjautuu viimeisimpään tutkimustietoon ja kansainvälisiin sekä kansallisiin hoitosuosituksiin.

Hoidon suunnittelu on yhteistyötä ja ennen syöpälääkärin tapaamista hoidon suunnitteluun ovat jo osallistuneet patologi, röntgenlääkäri, kirurgi ja syöpälääkäri. Välillä saatetaan tarvita myös muita erikoisaloja ja tiivis yhteistyö erikoisalojen välillä jatkuu koko hoidon ajan mahdollisimman hyvän hoitotuloksen takaamiseksi.

Tarvittavat lausunnot Kelan pitkäaikaisia etuuksia varten laaditaan ensimmäisellä syöpälääkärin vastaanotolla. Ennen ensimmäistä hoitoasi käyt yhdessä sairaanhoitajan kanssa läpi hoitosuunnitelmasi sekä solunsalpaajien sivuvaikutuksia. Saat kirjalliset ohjeet kaikista hoitoosi liittyvistä asioista.  
 

Solunsalpaajahoito leikkauksen jälkeen

Jokaisen potilaan kohdalla arvioidaan leikkauksen jälkeen tarve liitännäishoidolle (ns. adjuvanttihoito). Liitännäishoidon tavoitteena on pienentää riskiä syövän uusiutumiselle. Hoitopäätöksen teossa huomioidaan lukuisia eri tekijöitä, muun muassa kasvaimen biologia. Eniten päätökseen vaikuttavat mahdolliset imusolmuke-etäpesäkkeet ja se, miten syvällä suolen seinämässä kasvain sijaitsee.

Hoito kestää 3–6 kk riippuen taudin ominaisuuksista.  Hoito annetaan yleensä suun kautta otettavalla solunsalpaajalla (kapesitabiini), johon saatetaan liittää suoneen annettava lääkitys (oksaliplatiini). 

 

Solunsalpaajahoidon aikana

 
Suolistosyövän solunsalpaajahoidot annetaan Syöpäkeskuksen päiväosastolla. Sinua hoitaa sairaanhoitaja, joka on yleensä omahoitajasi. Saat omahoitajan yhteystiedot ensimmäisen hoitokerran yhteydessä. Voit olla yhteydessä omahoitajaasi myös Noona-sovelluksella, johon saat tunnukset.
  
Hoito annetaan yleensä suun kautta otettavalla solunsalpaajalla (kapesitabiini), johon saatetaan liittää suoneen annettava lääkitys (oksaliplatiini). 
Ennen solunsalpaajahoidon alkua sinua ohjataan ottamaan esilääkkeet tuntia ennen hoitoa. Solunsalpaajahoito kestää 1–4 tuntia kerrallaan ja hoidot ovat 1–3 viikon välein. Hoidon aikana sairaanhoitaja seuraa vointiasi, huolehtii tarpeistasi ja konsultoi tarvittaessa muita ammattiryhmiä, lääkäriä, sosiaalityöntekijää tai ravitsemusterapeuttia. 

 

Solunsalpaajahoitojen välillä

Tavoitteena on, että solunsalpaajahoidoista huolimatta voit elää mahdollisimman normaalia elämää. Hoitokerrasta toipumiseen menee 3–7 päivää, jonka jälkeen vointi kohenee. Kevyttä liikuntaa ja ulkoilua suositellaan voinnin mukaan.

Tavallisimpia solunsalpaajahoidon haittavaikutuksia ovat suun limakalvojen kipeytyminen, ripuli, väsymys ja pahoinvointi. Sinun tulee huolehtia riittävästä nesteiden ja monipuolisen ravinnon saannista, sekä vatsan toiminnasta, että suuhygieniasta. Luontaistuotteet ovat kiellettyjä ja alkoholia tulee välttää.

Hoitojen aikana voit käyttää lisävitamiineista kalkkia ja D-vitamiinia tai apteekin monivitamiinivalmisteita. Keskustele hoitavan lääkärisi kanssa etukäteen muista vitamiineista. Entiset lääkitykset jatkuvat useimmiten ennallaan, mutta esimerkiksi verenohennuslääkityksiä voidaan joutua muuttamaan. Solunsalpaajien sivuvaikutuksia (pahoinvointi, kipu, närästys, ripuli) lievittäviä lääkkeitä tulee käyttää, jotta hoito voidaan toteuttaa suunnitellusti.

Hoitojen aikana voit sairastua herkemmin tulehduksiin. Jos kuume nousee yli 38 asteen tai yleisvointisi huononee merkittävästi, sinun on mentävä oman alueesi sairaalapäivystykseen, jonne pääset ilman lääkärin lähetettä. Syöpäkeskuksessa ei ole päivystyspoliklinikkaa. Omahoitajan tavoittaa tarvittaessa virka-aikana puhelimitse.
 
Kiireettömissä tapauksissa voit olla yhteydessä HUSin Syöpäkeskukseen hoitojesi ja seurantavaiheesi aikana Noona-mobiilipalvelun kautta. Omahoitaja vastaa järjestelmään saapuneisiin viesteihin 1-2 vuorokauden kuluessa.
takaisin-violetti.jpg
 

 Lisätietoja

 
 

 Yhteystietoja