Peräsuolisyövän sädehoito

​Peräsuolisyövässä sädehoito pienentää syövän paikallisen uusiutumisen riskiä, joten arvio sädehoidon tarpeellisuudesta on oleellinen. Päätös hoitosuunnitelmastasi tehdään kokouksessa, johon osallistuvat kirurgi, patologi, onkologi, sädehoidosta vastaava lääkäri sekä koordinoiva sairaanhoitaja. Jos paikallisen uusiutumisen riski on kohonnut, sinulle annetaan viitenä päivänä sädehoitoa ennen leikkausta. Joskus kasvainta joudutaan pienentämään ennen leikkausta, jolloin annetaan solunsalpaajan ja sädehoidon yhdistelmä (kemosädehoito), jolloin hoidon kesto on noin viisi viikkoa.

 

Ennen sädehoitoa

 
Lääkärin vastaanotto
Sinulle varataan ensikäynti lääkärin vastaanotolle Syöpäkeskuksen sädehoito-osastolle, jos säde- tai kemosädehoito katsotaan tarpeelliseksi ennen peräsuolisyöpäleikkausta. Vastaanotolla sädehoitolääkäri arvioi potilaan soveltuvuuden säde- tai kemosädehoitoon, kertoo hoidosta saatavat hyödyt ja mahdolliset haitat sekä sädehoidon toteutustavan.
 
Vastaanoton jälkeen vastaanoton hoitaja varaa sinulle ajat sädehoidon annossuunnittelukuvaukseen sekä ensimmäiselle sädehoitokäynnille. Tarvittaessa varataan aika sairaanhoitajalle solunsalpaajalääkeohjaukseen, mikäli hoitovalintana on kemosädehoito. Kemosädehoitojakson aikana kontrolloidaan verikokeita ja arvioidaan hoidon etenemistä sädehoitolääkärin vastaanotolla.
 
Röntgenhoitajan vastaanotto
Röntgenhoitajalta saat ohjeen annossuunnittelu- eli simulointitutkimuksiin. Sädehoidon suunnittelun avuksi tehdään tietokonepohjainen suunnittelukuvaus ja joskus myös magneettikuvaus. Tutkimus tehdään samassa asennossa, jossa tulet saamaan sädehoitoa. Tutkimuksen lopuksi ihoosi pistetään kolme tatuointipistettä, joiden avulla asentosi määritetään samanlaiseksi joka sädehoitokäynnillä.
 
Röntgenhoitaja esittelee sinulle sädehoito-osastoa ja kertoo hoidon kulusta sekä sädehoidon sivuvaikutuksista. Hän antaa sinulle ensimmäisen sädehoitoaikasi, ja kertoo laboratoriokäynneistä sekä muista mahdollisista tutkimuksista. Tällä käynnillä saat lisäksi tietoa Kelan matkakorvaus- ja sosiaaliturvajärjestelmästä sekä yhteystiedot sosiaalityöntekijälle.
 
 

Sädehoidon aikana

 
Ensimmäisellä sädehoitokerralla saat sädehoitokäyntiesi aikataulun. Samalla sinulle kerrotaan sädehoidon sivuvaikutuksista ja miten hoidat itseäsi kotona. Jokaisen sädehoitokäynnin yhteydessä on mahdollista keskustella mieltäsi askarruttavista asioista.

Haittavaikutuksiin kuuluvat ihon ja limakalvojen ärtymystä sekä mahdollisesti ripulia. Ongelmatilanteessa voit ottaa yhteyttä hoitokoneellasi työskenteleviin röntgenhoitajiin. Jos sinulle nousee sädehoitojakson aikana yli 38 asteen kuume tai sinulla on voimakkaita vatsaoireita, ota puhelimitse yhteyttä omalle hoitokoneellesi ennen sädehoitokäyntiä. Hoitaja on tarvittaessa yhteydessä lääkäriin.

Jos sädehoitojaksolle tulee taukopäiviä sairauden vuoksi, joudutaan hoitokertoja lisäämään sädehoitojakson loppuun niin, että suunnitellut hoitokerrat tulevat lopulta täyteen.

Sädehoitokertojen määrä suunnitellaan yksilöllisesti ja sädehoito toteutetaan jokaisena arkipäivänä. Sädehoito kestää vain noin 15 minuuttia, mutta sinun on hyvä varata riittävästi aikaa jokaiselle sädehoitokäynnillesi. Viimeisellä hoitokerralla käydään läpi hoitosi jatkuminen. Jos sinulla on kysyttävää sädehoitosi päätyttyä, voit vielä kuukauden ajan olla yhteydessä hoitokoneellasi työskenteleviin röntgenhoitajiin.