Leikkaushoito

Paksusuolisyöpä

 
​Kotona valmistaudut leikkaukseen saamiesi ohjeiden mukaisesti ja tulet Jorvin sairaalaan leikkausaamuna. Siellä sinut valmistellaan leikkaukseen ja tapaat lääkärin. Leikkaussalin henkilökunta hakee sinut leikkaussaliin.
 
Leikkaus voidaan tehdä joko tähystys- tai avoleikkauksena. Leikkauksessa poistetaan se paksusuolen osa, jossa kasvain sijaitsee sekä suolilieve ja imusolmukkeet. Yleensä paksusuolisyöpäleikkauksessa suoliavannetta ei tarvita. Leikkauksen jälkiseuranta on heräämössä. Leikkauksesta toipumisessa auttaa mahdollisimman pikainen jalkeille nousu. Voit mahdollisesti jo heräämössä nousta istumaan tai jalkeille ja nauttia juotavaa. Vointisi salliessa siirryt vuodeosastolle K7 tai K6 toipumaan. Kuntoutumisessa apunasi ovat vuodeosaston hoitajat ja tarvittaessa fysioterapeutti.
 
Poliklinikan sairaanhoitaja käy yleensä tapaamassa sinua vuodeosastolla ennen kotiutusta ja soittaa sinulle viikon kuluttua kotiutumisesta. Kotiutumisen edellytyksenä on riittävä ravinnonsaanti, suolen toiminnan käynnistyminen, virtsaamisen onnistuminen sekä kivunhoidon riittävyys suun kautta otettavilla lääkkeillä. Leikkauksen jälkeen kotona jatkuu kudokseen pistettävä verenohennuslääkitys. 
 
Jälkitarkastus
 
Lääkäri kertoo tulokset poistetun kasvaimen laadusta noin kahden viikon kuluttua kotiutumisestasi puhelimitse. Jälkitarkastus kirurgian poliklinikalla on noin kuukauden kuluttua leikkauksesta. Tarvittaessa jatkohoito on Syöpätautien klinikalla kasvaimen laadun ja tehtyjen levinneisyystutkimusten perusteella.
 
 

Peräsuolisyöpä

 
Leikkaus

Tulet sairaalaan yleensä leikkausta edeltävänä päivänä jolloin tapaat anestesialääkärin, leikkaavan lääkärin, osaston sairaanhoitajan ja fysioterapeutin. Suolen tyhjennys tapahtuu juomalla tyhjennysliuosta ohjeen mukaan leikkausta edeltävänä päivänä. Kivunhoitoon käytettävä epiduraalipuudutus asennetaan tarvittaessa jo leikkausta edeltävänä päivänä.

Leikkauksessa poistetaan kasvainalueen sijainnista riippuen joko osa peräsuolta tai peräsuoli kokonaan, peräsuolen suolilieve ja läheiset imusolmukkeet. Leikkaus on joko avoleikkaus alavatsalle tehtävästä ihoviillosta tai tähystysleikkaus. Mikäli peräsuolen loppuosa voidaan säästää, tehdään suoliliitos paksusuolen loppuosan ja peräsuolen loppuosan välille. Toisinaan tehdään suoliliitosta suojaava väliaikainen avanne. Jos joudutaan poistamaan koko peräsuoli ja peräaukko, tehdään pysyvä pääteavanne.

Leikkaussalista siirryt heräämön kautta toipumaan Meilahden tornisairaalan vuodeosastolle M14. Vuodeosastolla saat ensimmäisinä päivinä suonensisäistä nesteytystä, kivunhoitoa ja mahdollisesti antibioottihoitoa. Leikkauksesta toipumista nopeuttaa aktiivinen liikkeellelähtö sairaanhoitajan tai lähihoitajan ja fysioterapeutin avustamana.  Kotiutumisen edellytyksenä on riittävä ravinnonsaanti, suolen toiminnan käynnistyminen, virtsaamisen onnistuminen. Tärkeää on kivunhoidon riittävyys suun kautta otettavilla lääkkeillä sekä leikkauksen jälkeen aloitettavan verenohennuslääkityksen pistäminen itse. Tärkeää kotiutumisen kannalta on myös avanteen hoidon osaaminen.

Kotona leikkauksen jälkeen

Hoitaja käy kanssasi läpi haavanhoito-ohjeet ja lääkityksesi ennen kotiutumistasi, saat tiedon myös kirjallisena. Sairausloman pituus riippuu tehdystä toimenpiteestä ja työsi laadusta. Tähystysleikkauksen jälkeisen sairausloman pituus on noin kolme viikkoa ja avoleikkauksen jälkeen jonkin verran pidempi.

Jälkitarkastus

Sinulle varataan soittoaika noin kahden viikon päähän kotiutumisesta, kun patologian tulokset ovat valmistuneet. Jatkohoito määräytyy tehtyjen tutkimusten perusteella. Jos kasvain on rajoittunut suolen seinämään, jatkohoidoksi riittää pelkkä seuranta. Kun kasvain on levinnyt suoliliepeen imusolmukkeisiin tai muualle elimistöön, tehdään lähete syöpätautien lääkärin arvioon Syöpätautien klinikalle. Suoliliitoksen paraneminen varmistetaan 6–8 viikkoa leikkauksen jälkeen joko varjoainekuvauksella tai tähystyksellä.
 
takaisin-violetti.jpg

 

 Yhteystietoja

 

​Jorvin sairaala (paksusuolisyöpä)

Kirurgian poliklinikka

Osasto K6

Osasto K7

Meilahden tornisairaala (peräsuolisyöpä)

Kirurgian poliklinikka

Osasto M14

 

 Leikkaukseen tulijan talo Terveyskylässä