Kirurgin ja hoitajan vastaanotto

​Paksusuolisyöpä

Paksusuolisyöpä hoidetaan ensisijaisesti kirurgisesti, mutta joskus hoito aloitetaan solusalpaajahoidolla. Paksusuolisyöpä leikataan Jorvin sairaalassa. Saat kirjeitse tiedon tutkimusten ajankohdista sekä vastaanottoajasta poliklinikalle. Leikkausta edeltävällä poliklinikkakäynnillä tapaat kirurgin, joka käy kanssasi läpi tutkimusten tulokset ja kertoo hoitosuunnitelman. 
 
Saat kirjeitse tiedon tutkimusajankohdista sekä vastaanottoajasta poliklinikalle, jossa tapaat anestesialääkärin tai sairaanhoitajan. Anestesiakäynnin yhteydessä sinulle suunnitellaan sopiva anestesia ja kivunhoito. Paksusuolisyöpä leikataan yleisanestesiassa. Lisäksi usein käytetään epiduraalipuudutusta vähentämään leikkauksen jälkeistä kipua. Anestesialääkäri varmistaa, että kuntosi on mahdollisimman hyvä leikkausta ja siitä toipumista varten.
 

Peräsuolisyöpä

Peräsuolisyöpä leikataan Meilahden sairaalassa. Sinut kutsutaan kirurgin vastaanotolle leikkausta ennen. Käynnin yhteydessä tehdään useimmiten peräsuolen ja paksusuolen loppuosan tähystys eli sigmoidoskopia.
 
Sigmoidoskopiaa varten suoli tyhjennetään juotavalla tyhjennysaineella. Tutkimuksen perusteella kirurgi voi tarkasti määritellä kasvaimen sijainnin ja koon sekä suunnitella sopivan leikkaushoidon. Tarvittaessa otetaan koepaloja kasvaimesta.

 

Sairaanhoitaja tapaa sinut kirurgin vastaanoton jälkeen

 
Sairaanhoitaja keskustelee kanssasi hoitosuunnitelmastasi ja ohjaa leikkaukseen valmistautumiseen. Hän käy kanssasi läpi esitietolomakkeessa olevat tiedot: mm. lääkitys, pituus, paino, verenpaine, tukisukat ja anestesiainfo. Saat leikkaukseen valmistautumisohjeet ja mahdolliset suoliston tyhjennysohjeet.
 
Vastaanotolla keskustellaan myös leikkauksen jälkeisestä kivunhoidosta ja valitaan valmiiksi kipumittari leikkauksen jälkeistä kivunarviointia varten. Koska ravitsemustilalla on suuri merkitys leikkauksesta toipumiseen, tässä vaiheessa arvioidaan myös vajaaravitsemusriski. Sairaanhoitajalta saat lisäksi tietoa toipumisesta leikkauksen jälkeen. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
takaisin-turkoosi.jpg
 

 Yhteystietoja