Levinnyt suolistosyöpä

​Suolistosyöpä saattaa levitä maksaan, keuhkoihin, imusolmukkeisiin tai vatsaonteloon. Levinnyttä suolistosyöpää ei lääketieteellisen tiedon mukaan pystytä pysyvästi parantamaan lääkehoidolla.

Taudin etenemistä voidaan kuitenkin hidastaa, vähentää mahdollisia sairaudesta johtuvia oireita ja tarjota potilaalle lisää laadukasta elinaikaa. Hoitomuodot kehittyvät jatkuvasti ja sen myötä myös potilaiden ennusteet ja hoitotulokset paranevat.  Levinnyttä syöpää hoidetaan tautitilanteesta riippuen usein yhdistämällä eri solunsalpaajia, joihin usein yhdistetään biologisia täsmälääkkeitä eli kohdennettua lääkehoitoa syöpää vastaan.  Hoidon valinta riippuu kasvaimen biologisista ominaisuuksista, taudin levinneisyydestä ja hoidon tavoitteista.

Sädehoitoa tarvitaan silloin, kun kyseessä on oireita aiheuttava kasvain peräsuolen alueella. Myös etäpesäkkeille saatetaan valikoiduissa tilanteissa antaa sädehoitoa. Jokaisen levinnyttä suolistosyöpää sairastavan potilaan mahdollisuus kirurgiseen hoitoon arvioidaan.  Osa levinnyttäkin syöpää sairastavista potilaista pystytään parantamaan pysyvästi, jos etäpesäkkeet pystytään leikkaamaan. Tällöin on yleensä kyseessä etäpesäkkeet maksassa tai keuhkoissa ja joissain tapauksissa vatsakalvolla.