Eturauhassyövän sädehoito

​Potilas ohjataan sädehoitoon Hyksin syöpätautien klinikkaan tavallisesti urologin lähetteellä. Vastaanotto on kuukauden kuluessa lähetteen saapumisesta. Potilaille, joille on aloitettu sädehoitoa edeltävä hormonihoito, vastaanotto on 2–3 kuukauden kuluessa hormonihoidon aloituksesta. Potilaalle annettavasta sädehoidosta vastaa syöpälääkäri.  Sädehoitotiimissä on mukana syöpälääkärin lisäksi fyysikko, röntgenhoitaja, sairaanhoitaja, urologi ja tarvittaessa muut terveydenhuollon ammattilaiset.

Ensikäynnillä syöpälääkäri arvioi potilaan soveltuvuuden sädehoitoon, kertoo hoidosta saatavat hyödyt ja mahdolliset haitat sekä hoidon mahdolliset toteutustavat. Lääkärin lisäksi potilas käy röntgenhoitajan tai sairaanhoitajan vastaanotolla, jolloin hän saa sekä suullista että kirjallista tietoa sädehoidosta.

Ennen hoidonsuunnittelukuvauksia potilaalle voidaan asettaa kolme kultajyvää eturauhasen sisälle sädehoidon aikaista eturauhasen paikantamista ja hoidon kohdistusta varten. Kultajyvät asennetaan eturauhaseen peräsuolen kautta ultraääniohjatusti antibioottisuojassa. 
 
Sädehoito voi aiheuttaa hoidon aikana virtsavaivoja, suolistovaivoja sekä heikentää erektiokykyä. Tavallisesti oireet ovat pahimmillaan sädehoidon lopussa, mutta korjaantuvat vähitellen kuukausien kuluessa. Sädehoidon aiheuttamia sivuvaikutuksia voi lievittää lääkkeillä.

Lue lisää sädehoidosta Syöpätautien klinikalla

 

 

 

 Yhteystiedot

 
​Syöpätautien klinikka
lähetehoitaja
puh. 09 471 76180, ma-pe klo 9-11