Levinneen eturauhassyövän hoito

​Mikäli eturauhassyövän todetaan lähettäneen etäpesäkkeitä eli metastaaseja, puhutaan levinneestä eturauhassyövästä. Tavallisimmat etäpesäpaikat eturauhassyöpäpotilailla ovat luusto (80–90 %:lla levinnyttä tautia sairastavista potilaista) ja imusolmukkeet (40–50 %:lla levinnyttä tautia sairastavista potilaista). Sisäelinmetastaasit esim. maksassa tai keuhkoissa ovat selvästi harvinaisempia (10–20 %:lla).
 
Levinneen eturauhassyövän hoidosta HUS-alueella vastaavat urologi ja syöpälääkäri yhdessä. Urologi vastaa potilaiden hoidosta yleensä taudin alkuvaiheessa. Kun perinteinen hormonaalinen hoito menettää tehonsa, kun laajan tautimassan vuoksi tarvitaan solunsalpaajahoitoa jo levinneen taudin varhaisvaiheessa tai kun oireiden lievitys vaatii sädehoitoa, siirtyy hoitovastuu yleensä syöpälääkärille Hyksin syöpätautien klinikkaan.
 
Levinneen eturauhassyövän hoito tähtää taudin tehokkaaseen jarruttamiseen ja tätä kautta mahdollisimman hyvän elämänlaadun ylläpitämiseen sekä elinajan pidentämiseen. Nykyisin käytössä on useita eri vaikutusmekanismilla vaikuttavia hoitomahdollisuuksia. Hoitopäätökset tehdään hoitavan lääkärin vastaanotolla yhdessä potilaan kanssa.

                                              ​laakarin_vastaanotto_levinnyt.jpg