Vastasyntyneiden BCG-rokotukset

​Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa BCG-rokotuksen saavat maksutta alle 7-vuotiaat lapset, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta. Lisätietoja riskiryhmistä ja rokot-teesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulta.

BCG-rokote annetaan riskiryhmiin kuuluville vastasyntyneille Lohjan ja Hyvinkään sairaaloissa ennen sairaalasta kotiutumista.

Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa syntyvät vauvat saavat rokotteen SCID-seulontatuloksen valmistuttua. SCID-seulonta on lisätty harvinaisten synnynnäisten sairauksien seulontaan 15.7.2019 alkaen Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa syntyneille vauvoille. SCID on perinnöllinen tila, jossa elimistön puolustusjärjestelmä toimii viallisesti. Vian seurauksena lapsen puolustuskyky infektioita vastaan on heikentynyt. Immuunivajauksen vuoksi näille lapsille ei saa antaa eläviä, heikennettyjä rokotteita (BCG, rota, MPR, vesirokko). Tämän vuoksi BCG-rokote annetaan vasta kun on varmistettu, että lapsella ei ole SCID:iä.

Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa syntyneille riskiryhmään kuuluville vauvoille BCG-rokote annetaan erillisellä käynnillä. Seulontavastaus valmistuu noin kahdessa viikossa ja rokote annetaan tämän jälkeen, jos vastaus on SCID:n osalta normaali.

Riskiryhmiin kuuluvien vastasyntyneiden BCG-rokotukset annetaan 1.8.2019 alkaen:

Synnyttäneiden osasto varaa ajan rokotukseen ennen osastolta kotiutumista. Jos lapselle ei ole varattu rokotusaikaa, mutta hän kuuluu riskiryhmään, ole yhteydessä edellä mainittuihin yksiköihin.

Lisätietoja voi kysyä myös synnyttäneiden osastoilta: