Vastasyntyneiden BCG-rokotukset

​Suomen kansallisessa rokotusohjelmassa BCG-rokotuksen saavat maksutta alle 7-vuotiaat lapset, joilla on suurentunut riski saada tuberkuloositartunta. Lisätietoja riskiryhmistä ja rokotteesta Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivulta.

HUSin sairaaloissa syntyvät vauvat saavat BCG-rokotteen SCID-seulontatuloksen valmistuttua. SCID-seulonta on osa vastasyntyneiden selontaverinäytettä.

SCID on perinnöllinen tila, jossa elimistön puolustusjärjestelmä toimii viallisesti. Vian seurauksena lapsen puolustuskyky infektioita vastaan on heikentynyt. Immuunivajauksen vuoksi näille lapsille ei saa antaa eläviä, heikennettyjä rokotteita (BCG, rota, MPR, vesirokko). Tämän vuoksi BCG-rokote annetaan vasta kun on varmistettu, että lapsella ei ole SCID:iä.

HUSin sairaaloissa syntyneille riskiryhmään kuuluville vauvoille BCG-rokote annetaan erillisellä käynnillä. Seulontavastaus valmistuu noin kahdessa viikossa ja rokote annetaan tämän jälkeen, jos vastaus on SCID:n osalta normaali.

Riskiryhmiin kuuluvien vastasyntyneiden BCG-rokotukset annetaan:

 

Synnyttäneiden osasto varaa ajan rokotukseen ennen osastolta kotiutumista. Jos lapselle ei ole varattu rokotusaikaa, mutta hän kuuluu riskiryhmään, ole yhteydessä edellä mainittuihin yksiköihin.

Lisätietoja voi kysyä myös synnyttäneiden osastoilta: