Kätilön kotikäynti

Tarjoamme kätilön kotikäyntipalvelua niille Naistenklinikalla ja Espoon sairaalassa synnyttäneille, jotka ovat kotiutuneet alle 48 tuntia synnytyksestä.

Kotikäynnin tarkoitus on tukea varhain kotiutuneita perheitä kotona selviytymisessä vastasyntyneen kanssa. Kotikäynnillä kätilö varmistuu vastasyntyneen ja äidin voinnista. 

Kotikäynnillä on mahdollisuus keskustella vauvan hoitoon ja äidin toipumiseen liittyvistä asioista kätilön kanssa rauhassa. Kotikäyntejä tehdään suomen-, ruotsin- ja englanninkielisinä. 

Kotikäyntejä tehdään Espoon, Kauniaisten, Helsingin ja Vantaan alueella, paitsi Helsingin kantakaupungin alueella. Kätilöt kulkevat autolla, joten autolle tulee saada paikoitus kotikäynnin ajaksi.


Kotikäynti varataan kotiin lähdettäessä osastolta käsin, mutta tarkempi ajankohta varmistuu vasta kun kotikäyntireitit on suunniteltu. Äidille laitetaan kotikäyntipäivän aamuna tekstiviesti tarkemmasta ajankohdasta. Kotikäynnit tehdään arkisin klo 9-15. Kotikäynti maksaa hoitokäynnin verran. Käynnistä tulee lasku kotiin jälkikäteen. 

Kotikäynnillä
• Vastasyntyneen vointi ja yleistila arvioidaan. Vauva punnitaan, keltaisuus mitataan ihomittarilla ja tarvittaessa suoritetaan kuulonmittaus.
• Kätilö käy perheen kanssa läpi Vauvamatkalla-oppaan esittelemät imetyksen turvamerkit ja kirjanpidon vauvan eritystoiminnasta. Näin varmistutaan riittävästä maidon saamisesta. Tarvittaessa annetaan ohjausta imetykseen.
• Kätilö ottaa vastasyntyneen aineenvaihduntasairauksien seulontanäytteen kantapäästä, jos vauva on 2-5 vrk ikäinen ja vanhemmat ovat antaneet suostumuksensa näytteenottoon.

tilö konsultoi tarvittaessa lastenlääkäriä tai gynekologia.

Kotikäynti kestää 30 minuuttia. Kotieläimet pyydetään sijoittamaan toiseen huoneeseen kotikäynnin ajaksi.

Kätilön kotikäynti ei korvaa neuvolan kotikäyntiä, jonka sisältö on laajempi ja koskee koko perheen hyvinvointia. Perheellä pitää olla neuvolakäynti viimeistään, kun vauva on 7 vrk:n ikäinen. Neuvolakäynti kannattaa varata pian synnytyksen jälkeen.