Nyyttiryhmä synnytyspelosta kärsiville ensisynnyttäjille

​Neuvoloiden ja synnytyspelkopoliklinikoiden tarjoaman keskustelutuen lisäksi synnytyspelosta kärsiville on omia tukiryhmiä, ns. Nyyttiryhmiä. Nyyttiryhmät on tarkoitettu Naistenklinikan ja Espoon sairaaloiden ensisynnyttäjille.

Ryhmissä saa tietoa synnytyksestä, voi keskustella muiden samassa tilanteessa olevien odottajien kanssa synnytykseen ja vanhemmuuteen liittyvistä tunteista ja ajatuksista sekä harjoitella rentoutumisen taitoa, jota voi hyödyntää synnytyksessä ja vauva-aikana. Nyyttiryhmää ohjaa raskaus- ja synnytysasioihin erikoistunut psykologi. Yksi tapaaminen tapahtuu synnytyssalissa synnytyspelkoon erikoistuneen kätilön ohjauksessa.

Nyyttiryhmään otetaan kerrallaan 6 ensisynnyttäjää. Puolisot osallistuvat ryhmään yhdelle tapaamiselle. Vauvojen synnyttyä ryhmä tapaa vielä kertaalleen.  Ryhmätapaamisten hinta on 9,00€ / käynti, käyntimaksut sairaala laskuttaa ryhmän päätyttyä. Ryhmän sopiva aloitusaika on noin raskausviikosta 25 eteenpäin, mutta ryhmään ilmoittautua voi jo raskauden alkuvaiheessa. Nyyttiryhmä sopii sinulle erityisesti, jos olet ensisynnyttäjä, jännität synnytystä, haluat keskustella muiden tulevien äitien kanssa raskauteen ja synnytykseen liittyvistä asioista ja haluat opetella rentoutumista psykologin ohjauksessa.

Nyyttiryhmään tarvittavan lähetteen saa äitiysneuvolasta. Lisätietoa saa myös äitiyspoliklinikalta.

Rentoutumisen taito nopeuttaa ja helpottaa synnytystä. Sitä voi opetella esimerkiksi rentoutusäänitteitä kuunnellen. Rentoutuneessa tilassa on myös hyvä valmistautua synnytykseen mielikuvaharjoitusten avulla. Odottava äiti voi käydä mielessään läpi synnytystilanteen ja myös kivun ja sen kohtaamisen. Rentoutumista etukäteen harjoitelleet äidit kertovat saaneensa siitä apua synnytyksessä: kipu häiritsi heitä vähemmän ja rentoutuminen auttoi lepäämään kivuliaiden supistusten välissä.