Äitiyspoliklinikkakäynnit


Äitiyspoliklinikat ovat riskiraskauksien seurantaan tarkoitettuja yksiköitä. Vastaanottoajat annetaan lähetteen perusteella. 
 

Lähetteen kirjoittaa äitiysneuvolan lääkäri, terveydenhoitaja tai yksityislääkäri. Äitiyspoliklinikan lääkäri arvioi lähetteen perusteella jokaisen tapauksen kiireellisyyden ja potilas saa kutsun kirjeellä tai puhelimitse. Loppuraskauden seurantaan (raskausviikot 41+5) potilaat varaavat ajan itse puhelimitse.

Tule vastaanotolle ajoissa ja varaa aikaa mahdollisia lisätutkimuksia varten. Halutessasi puoliso tai muu aikuinen henkilö voi tulla mukaan vastaanotolle. Lasten pääsy tutkimushuoneisiin ei ole sallittua.

Äitiyspoliklinikkakäynneiltä peritään poliklinikkamaksu. Jos et pääse tulemaan sovittuna aikana, ilmoita siitä mahdollisimman pian soittamalla poliklinikalle, jonne sinulla on ajanvaraus. Käyttämättä ja peruuttamatta jääneestä poliklinikkakäyntiajasta peritään Käyttämättä/peruuttamatta jätetyn käyntiajan maksu.

 

Kuvassa: KTG-kuuntelu (kardiotokografia eli sydämen sykkeen ja kohdun supistusten seuranta). Ultraäänitutkimuksen lisäksi sikiön vointia voidaan arvioida sydämen sykkeen seurannalla.

 

​Teratologinen tietopalvelu

Teratologinen tietopalvelu on valtakunnallinen puhelinpalvelu, joka antaa tietoa teratogeeneistä.

Teratogeeneillä tarkoitetaan ulkoisia tekijöitä, joilla on haitallisia vaikutuksia hedelmällisyyteen tai kehittyvään sikiöön. Tällaisia voivat olla äidin tai isän käyttämät lääkkeet, äidin infektiot, sekä erilaiset kemialliset tai fysikaaliset ympäristöaltistukset. Teratologinen tietopalvelu vastaa myös imetyksen aikaista altistumista koskeviin kyselyihin.