Sujuva arki sepelvaltimotaudin kanssa

Hyvä itsensä hoitaminen on tärkeää. Tähän liittyvät lääkehoito, terveellinen ruokavalio, säännöllinen liikunta, tupakoimattomuus sekä positiivinen elämänasenne. 

Sepelvaltimotaudin kanssa voi elää normaalia, täysipainoista ja säännöllistä elämää. Sydämeen kehittyneet vauriot voivat kuitenkin rajoittaa fyysistä suorituskykyä. Oireettomuus arjessa onkin yksi sepelvaltimotautipotilaan tärkeimmistä tavoitteista.
 
Suurin osa työikäisistä palaa takaisin työelämään. Varsinaisia rajoituksia on hyvin vähän. Rajoituksia voi tulla fyysisesti poikkeuksellisen raskaan työn kanssa tai tilanteessa, jolloin esimerkiksi rytmihäiriö voi aiheuttaa vaaratilanteen joko itselle tai muille.
 
Säännöllinen lääkärissäkäynti on suositeltavaa. Lisäksi vointia ja siinä tapahtuvia
muutoksia on hyvä seurata. Jos huomaat voinnissa jotakin poikkeavaa tai rintatuntemusoireet lisääntyvät, tulee hakeutua hoitajan tai lääkärin vastaanotolle.
 
Harrastuksia voi usein jatkaa normaalisti. Säännöllinen liikunta suojaa sydäntäsi, mutta liian kuormittavia liikuntalajeja on syytä välttää. Lue lisää liikunnasta.
 
Matkustaminen on sallittua sairausloman jälkeen. Matkalle lähtiessä on syytä tarkistaa, että lääkkeitä on mukana riittävä määrä. Viikon matkalle tarvitaan vähintään kahden viikon lääkkeet mukaan alkuperäispakkauksissa ja vakuutukset täytyy olla kunnossa. Lisäksi Kelalta kannattaa hakea Eurooppalainen sairausvakuutuskortti, joka helpottaa kuluja, jos matkalla joutuu hakeutumaan sairaalahoitoon. Asiakirjoista mukaan kannattaa ottaa viimeisin sydänfilmi ja hoitoyhteenveto eli epikriisi. Pitkillä matkoilla on hyvä jaloitella, ja tukisukkien käyttö vähentää turvotusta jaloissa.
 
Saunoa voi maltillisesti siten, että saunan lämpötila on noin 60⁰C. Liian suuria kehon lämmönvaihteluja olisi kuitenkin syytä välttää, esimerkiksi saunasta avantoon. 
 

Miten hoidan itseäni?

 
Verenpaineen oikeaoppinen mittaaminen on osa lääkehoidon tehon arviointia. Verenpainetta on hyvä mitata säännöllisesti noin 1-2 viikon välein. Jos tulos on poikkeava, se on hyvä tarkistaa seuraavana päivänä uudelleen. Yksittäisestä poikkeavasta tuloksesta ei kannata huolestua, jos vointi on muuten hyvä.
 
Infektioiden ehkäisy on tärkeää sydänpotilaille. Infektioiden ja sydäntaudin kehittymisellä on todettu olevan syy-yhteyksiä. Avainasemassa on hyvä käsihygienia. Säännöllinen käsienpesu muun muassa wc-käynnin yhteydessä on erittäin tärkeää.
 
Sepelvaltimotautipotilas kuuluu influenssan riskiryhmään. Maksuton influenssarokotus suositellaan otettavaksi vuosittain. Rokotuksen voi käydä hakemassa omalta terveysasemalta.
Suun ja hampaiden säännöllinen hoito ehkäisee suun tulehduksia. Hampaiden harjaus aamuin illoin sekä hammasvälien puhdistus päivittäin ovat tärkeä osa suun tulehdusten ennaltaehkäisyssä. Hammaslääkärin tai suuhygienistin suun kunnon tarkistus vähintään kerran vuodessa on suositeltavaa. Tämä koskee myös potilaita, joilla on hammasproteesi tai -implantti.
 

 Lisätietoja