Seksuaalisuus

Syöpä ja sen hoidot voivat vaikuttaa myös potilaan seksuaalisuuteen. Muuttunut ulkonäkö ja puhe muuttavat potilaan aikaisemmin tuttua minäkuvaa. Vaatii aikaa ja tunteiden läpikäymistä, ennen kuin uusi minä on hyväksytty, itsetunto palannut ja potilas mieltää itsensä ehjänä naisena tai miehenä.

Sekä sairauden aiheuttama kriisi että oman seksuaalisuuden vaikeana kokeminen voi aiheuttaa haluttomuutta. Se on luonnollinen ilmiö ja antaa tilaa niille voimavaroille, joita tarvitaan sairaudesta selviämiseen ja tunteiden kokemiseen.

Syövän hoito voi vaikuttaa seksuaalisuuteen. Leikkauksesta toipuminen, sädehoito ja sytostaattihoito vievät voimavaroja, aiheuttavat väsymystä ja siten seksihaluttomuutta. Sytostaattihoito voi aiheuttaa myös emättimen limakalvojen kuivumisen ja tilapäisiä erektio-ongelmia.

Joillakin potilailla sukupuolinen aktiivisuus saattaa lisääntyä, ja he kokevat sukupuo-liyhteyden keinona saada lohdutusta, fyysistä läheisyyttä ja turvaa.

Seksuaalisuus on tärkeää ihmisen elämässä. Ongelmat seksielämässä heijastuvat moniin eri asioihin ja voivat vaikuttaa negatiivisesti elämänlaatuun.  Ongelmista kannattaa  puhua lääkärille tai hoitohenkilökunnalle ja tarvittaessa voi pyytää lähetettä seksuaaliterapeutin puheille.