Silmätaudit

Silmätautien alaan kuuluu silmän sairauksien diagnostiikka ja hoito sekä taittovikojen määrittäminen ja korjaaminen. Silmätautioppi on kirurginen ala. Sen piirissä hoidetaan kaiken ikäisiä potilaita vastasyntyneistä keskosista seniorikansalaisiin.

Yleisimmät silmäsairaudet

Yleisin silmäsairaus on kaihi eli silmän mykiön sameneminen. Kaihin poisto on maailman yleisin kirurginen toimenpide. Muita yleisiä silmäsairauksia ovat glaukooma eli näköhermon sairaus, johon usein liittyy silmänpaineen kohoaminen sekä verkkokalvon sairaudet kuten diabeettinen silmäsairaus ja ikään liittyvä verkkokalvon tarkan näkemisen alueen rappeuma, sekä toiminnallinen heikkonäköisyys ja karsastus. Myöskin silmän etuosan tulehdukset ovat tavallisia.

Vaativimmat hoidot silmätaudeissa

Silmätautien alan erityistason hoitoon kuuluvat mm. sarveiskalvon siirrot, silmän kasvainten hoito silmää säästäen, lääketieteellisin syin tehtävä taittovirhekirurgia, vaativa silmäluomien, silmäkuopan ja kyynelteiden kirurgia sekä silmäpatologia.
Yksinkertaiset silmäsairaudet hoidetaan avohoidossa yleislääkärin vastaanotolla, minkä lisäksi alueella toimivat silmätautien erikoislääkärit ovat tärkeitä yhteistyökumppaneita.

Päivystyksellisesti hoidettavat silmäsairaudet

HUS alueella silmätautien päivystys toimii Silmä-korvasairaalassa. Päivystyksellisesti hoidettavia sairauksia ovat esimerkiksi silmän lävistävät vammat, tietyt silmätulehdukset ja erilaiset näköhäiriöt.

Silmätautien päivystyspiste on lähetepoliklinikka. Ennen potilaan lähettämistä päivystykseen lähettävän lääkärin tulisi konsultoida Silmäklinikan päivystävää lääkäriä.

Vain todelliset hätätapaukset, kuten silmän lävistävät vammat, hoidetaan ilman lähetettä.

Hoitopaikat HUS-alueella

HUS alueella silmätautien toiminta sijoittuu fyysisesti neljään paikkaan: Helsingissä Silmä-korvasairaalaan ja Ortonille (Ruskeasuo), Lohjan sairaalaan ja Porvoon sairaalaan.

Silmätautien toiminnasta suurin osa tapahtuu Silmä-korvasairaalassa. Silmätautien polikliinista ja leikkaustoimintaa on lisäksi Lohjan ja Porvoon sairaaloissa.

HUSin Silmätautien linjalla on alueellisten vastuidensa lisäksi valtakunnallinen vastuu muiden sairaanhoitopiirien potilaiden harvinaisimpien silmäsairauksien hoidosta. 

 

vasen
oikea
 

 Hoitopaikat

 
 

 Linkkejä

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta