Päiväkirurgia

Päiväkirurgia on hyvin suunniteltua ja kustannustehokasta toimintaa. Potilas saapuu sairaalaan toimenpidepäivän aamuna ja pääsee yleensä kotiin saman päivän iltana. Kivun- hoidon ja leikkausmenetelmien kehittyessä yhä suurempi osa kirurgisista toimenpiteistä voidaan tehdä päiväkirurgisesti.

Päiväkirurgisesti hoidetaan pääosaa perusterveiden ihmisten tavallisia kirurgisia tauteja kuten tyriä, sappikivitautia, laskimoiden vajaatoimintaa ja peräpukamia. Ortopediassa päiväkirurgisesti tehdään mm. niveltähystyksiä ja pieniä jalkaterän alueen leikkauksia, käsikirurgiassa mm. ranteen hermokanavan vapautusleikkauksia. Silmätaudeissa sekä korva-, nenä- ja kurkkutaudeissa valtaosa kaikista toimenpiteistä tehdään päiväkirurgisesti.

Potilaan oma motivaatio päiväkirurgiseen toimenpiteeseen on tärkeä: hänen on otettava vastuu omasta hoidostaan ennen ja jälkeen leikkauksen. Tätä tuetaan huolellisella yksilöllisellä ohjauksella ja kirjallisilla kotihoito-ohjeilla. Potilaalla tulee olla hakija sairaalasta ja joku aikuinen seuranaan yön yli. Sairaalan yhteydenotto potilaaseen leikkauksen jälkeisenä päivänä on rutiini, joka lisää potilasturvallisuutta.

HUS:ssa tehtiin vuonna 2011 yhteensä 34 490 päiväkirurgista toimenpidettä. Niiden osuus kaikista suunnitelluista kirurgisista toimenpiteistä oli noin 63 %. HUS:n suurimmalla sairaanhoitoalueella, Hyksin sairaaloissa tehtiin näistä 25 228 toimenpidettä. 

 

 Hoitopaikat

 

Kirurginen sairaala:
Päiväkirurgia

Herttoniemen sairaala

Jorvin sairaala:
Päiväkirurgia

Peijaksen sairaala:
Päiväkirurgia

-----------------

Hyvinkään sairaala:

Päiväkirurgia

Lohjan sairaala:

Raaseporin sairaala
:
Päiväkirurgia

Porvoon sairaala:
Päiväkirurgia