Päivystyksenä hoidettavat neurologiset oireet ja sairaudet

Jos potilaalla on äkillinen, vakavaan sairauteen viittaava oire, kuljettaa ensihoito hänet oikeaan hoitopaikkaan ambulanssilla. HUS-alueella neurologisten oireiden päivystyksellistä tutkimusta ja hoitoa toteutetaan Meilahden, Peijaksen, Jorvin, Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Länsi-Uudenmaan sairaaloissa. Neurologinen päivystys toimii Meilahdessa ja potilas siirretään sinne aina tarvittaessa.

Vakavia neurologisia hätätilanteita, joissa ensihoito kuljettaa potilaan välittömään arvioon neurologian päivystykseen:

- Aivoverenkiertohäiriöt, joiden tyypillinen oire on äkillinen toispuolinen halvaus, suupielen roikkuminen ja/tai puhevaikeus. 

  • Jos kyseessä on uhkaava aivoinfarkti, annetaan potilaalle suonensisäinen liuotushoito, jolla pyritään avaamaan tukkoon mennyt verisuoni ja estämään pysyvää aivokudoksen tuhoutumista. Joissakin tapauksissa voidaan pyrkiä poistamaan suonen tukkivaa hyytymää angiografiatoimenpiteessä yhteistyössä toimenpideradiologin kanssa.
  • Jos kyseessä on aivoverenvuoto, sen syy selvitetään ja valitaan paras mahdollinen hoito. Useimmissa tapauksissa aivoverenvuodon paras hoito on konservatiivinen ja neurologi pyrkii erilaisin hoitotoimin estämään vuodon kasvua. Joskus harvoin kun vuoto aiheuttaa hengenvaarallisen komplikaation, neurokirurgin tekemä leikkaus voi olla tarpeen, vaikka potilaan toipumisennustetta pidetään sinänsä hyvänä.
  • Jos kyseessä on aivojen tai aivoverisuonten rakennepoikkeavuuden tai kasvaimen aiheuttama vuoto, saattaa potilas hyötyä leikkaushoidosta ja jatkohoidosta sovitaan neurokirurgin kanssa.


- Pitkittyvät epileptiset kohtaukset, eli kohtaukset joissa kouristelu ei lopu itsestään tai ensihoitajien antamien lääkkeiden avulla.

  • Anestesialääkäri ja neurologi hoitavat potilasta yhdessä. Riittävä hengitys ja verenkierto varmistetaan, potilaalle annetaan epileptistä purkausta estävä lääkitys ja neurologi selvittää kohtauksen syyn. Joskus tilanne vaatii pitkääkin hoitoa hengityskoneessa teho-osastolla.


- Äkillinen, syyltään epäselvä tajuttomuus edellyttää usein neurologin, anestesialääkärin ja sisätautilääkärin yhteistyötä syyn selvittämisessä ja hoidossa.

Lisäksi päivystykselliseen neurologiseen arvioon tullaan monissa muissakin kiireellistä arviota ja hoitoa vaativissa tilanteissa lääkärin lähetteellä.