Neurologian kuntoutuspoliklinikka

Koronaneuvontapuhelin neurologian poliklinikalla hoidossa oleville ja jonopotilaille. Puhelinnumero: 040 167 7471.
Vain sairaudenhoitoon ja vointiin liittyvät kysymykset. 
Soittoajat: ma-to klo 10.00-14.30, pe klo 10-13


Yhteystiedot
Paciuksenkatu 21, 5. krs, Helsinki
PL 302, 00029 HUS
p. 09 471 74161
fax 09 471 74088

Neurologian poliklinikan kuntoutuspoliklinikka on ajanvarauspoliklinikka, jonne ohjataan kuntoutukseen äkillisen aivovaurion saaneita aikuisia (16 vuotta täyttäneet). Poliklinikalla kuntoutetaan pääasiassa aivoverenkiertohäiriön tai aivovamman saaneita henkilöitä, joilla sairastumisesta tai tapaturmasta on kulunut alle vuosi ja toimintakyky on riittävä polikliiniseen kuntoutukseen. 

Muita kuntoutustarpeeseen johtavia sairauksia voivat olla esim. aivotulehdus, aivokasvain, hypoksis-iskeeminen (hapenpuutteesta johtuva) aivovaurio tai aivoleikkauksen jälkitila.
 
Neurologian klinikan kuntoutuspoliklinikalla on mahdollista saada moniammatillista asiantuntemusta vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Poliklinikalla on saatavilla neuropsykologista kuntoutusta sekä fysio-, puhe- ja toimintaterapiaa. Sosiaalityöntekijän, kuntoutussairaanhoitajan ja lääkärin vastaanotot kuuluvat poliklinikan säännöllisiin palveluihin. Poliklinikalla on mahdollista saada myös kuntoutusohjaajan palveluja. 

Kuntoutujat käyvät kuntoutuskäynneillä kotoa käsin itsenäisesti tai avustajan tukemana taksilla, yleisillä kulkuneuvoilla tai omalla autolla.
 
Kuntoutusjakso edellyttää hoitavan yksikön lähetettä, jossa perustellaan kuntoutustarve ja suositellaan tarvittavat kuntoutusmuodot. Lähetteen tulee perustua erityistyöntekijöiden (fysioterapeutti, toimintaterapeutti, puheterapeutti, neuropsykologi) tekemiin kuntoutustarpeen arvioihin. Lähetteet käsitellään kuntoutuskokouksessa, jossa ne hyväksytään tai ohjataan muualle. Samassa yhteydessä todetaan kuntoutujan tarvitsemat terapiamuodot ja päätetään kuntoutusjakson aloittamisesta. 

Kuntoutusjaksot ovat moniammatillisia (vähintään kaksi eri terapiamuotoa). Poikkeuksena on neuropsykologinen kuntoutus, joka voi olla ainoa kuntoutujan tarvitsema kuntoutusmuoto.
 

 Sisältöeditori