Lasten neurokirurgiset ongelmat

Hyksin Neurokirurgian klinikan lastenneurokirurgit (Atte Karppinen, Riku Kivisaari, Minna Oinas ja Päivi Koroknay-Pál) leikkaavat vuosittain noin kaksisataa lapsipotilasta. Klinikka toimii tiiviissä yhteistyössä Lastenklinikan erikoisalojen kanssa.

Tavallisimpia lasten neurokirurgisia toimenpiteitä ovat aivonestekierron häiriöiden korjausleikkaukset, joita tehdään ns. vesipään (hydrokefaluksen) vuoksi. Nämä leikkaukset tehdään ensisijaisesti tähystystekniikalla. Niin sanottua sunttileikkaustekniikkaa, jossa asennetaan painetta säätelevä letkusto aivokammion ja vatsaontelon välille, käytetään vain tarvittaessa.

Erityinen painopistealue on lasten epilepsiakirurgia, joka on valtakunnallisesti keskitetty Hyksiin. Epilepsiakirurginen työryhmä tutkii, arvioi ja suunnittelee vaikeaa epilepsiaa sairastavan lapsen kirurgiset hoitomahdollisuudet. Suurimmalla osalla epilepsian vuoksi Hyksissä leikatuista lapsista saadaan kohtaukset loppumaan täysin.

Kallon epämuodostumien (kraniosynostoosit) leikkaushoito on myös valtakunnallisesti keskitetty Hyksiin, ja lastenneurokirurgit tekevät näitä leikkauksia yhteistyössä plastiikkakirurgien kanssa.

Lasten neurokirurgiaan kuuluu myös aivokasvainten sekä aivoverenkierron häiriöiden (aivoverisuoniepämuodostumat) leikkaushoito. Lisäksi Hyksissä hoidetaan harvinaisempia lasten neurokirurgisia sairauksia kuten selkäytimen sulkeutumishäiriöitä (mm. myelomeningoseele ja lipomyelomeningoseele) ja niiden jälkitiloja (liekaantunut selkäydin).
aivotalo_banneri_160x160.jpg
 

 Terveyskirjastohaku

 
Etsi sairauteen liittyvää tietoa Terveyskirjastosta