Hedelmällisyyden parantaminen

​Nuoret naiset ja miehet voivat huolehtia ja parantaa omaan hedelmällisyyttään mm.

  • suojautumalla sukupuolitaudeilta ja synnytinelinten tulehduksilta käyttämällä kondomia
  • huolehtimalla ehkäisystä silloin raskaus ei ole toivottavaa
  • välttämällä tupakointia
  • välttämällä yli- ja alipainoa
  • ryhtymällä lapsen hankintaan ennen hedelmällisen iän loppuvaihetta


Tupakointi heikentää paitsi naisen luonnollista raskaaksi tulemista, myös lapsettomuushoitojen tuloksia. Tupakasta vapautuu useita myrkyllisiä yhdisteitä, jotka heikentävät munasarjojen ja kohdun toimintaa. Tupakointi lisää istukan toimintahäiriöiden ja ennenaikaisen irtoamisen sekä ennenaikaisen synnytyksen ja sikiön kasvunhidastuman riskiä. Tupakoijan vaihdevuosi-ikäkin varhaistuu selvästi - jopa 2 vuotta - tupakoimattomiin verrattuna. Miehen tupakointi heikentää hedelmöityskykyä silloinkin, kun siittiömäärä on normaali.

Sekä yli- että alipaino heikentävät raskaaksi tulemista vaikuttamalla kuukautiskiertoon sekä lisäämällä raskausajan riskejä. Vaikeasti ylipainoisen naisen (painoindeksi yli 35) lapsettomuuden ensisijainen hoito on yleensä painonpudotus. Miehenkin lihavuus voi vähentää hedelmällisyyttä.

Raskautta suunnittelevan naisen ruokavalion tulisi olla monipuolinen. Ravintolisistä suositellaan otettavaksi D-vitamiinia yleisen suosituksen mukaisesti 7,5 µg/vrk ja foolihappoa 0,4 mg/vrk ja riskiryhmille isompi annos. (Kts. lisätietoja Teratologisen tietopalvelun sivulta.) Tiukkaa kasvisruokavaliota noudattaville suositellaan lisäksi B12-vitamiinilisää (2 µg/vrk).