Gynekologinen syöpäkirurgia

​HUS:ssa gynekologinen syöpäkirurgia on keskitetty Naistenklinikalle. Hoidon suunnittelu ja toteutus vaativat monialaista ammatillista osaamista ja saumaton yhteistyö eri ammattiryhmien välillä luo pohjan parhaalle mahdolliselle hoidolle ja paranemiselle. Ulkosynnyttimien, kohdunkaulan, kohdun runko-osan, munanjohtimen ja munasarjan syöpä ovat tavallisia kirurgian kohteita.

Hedelmällisyyden säästävä syöpäkirurgia on parantanut nuorten naisten elämänlaatua ja se onkin Suomessa osin keskitetty Naistenklinikalle.

Täsmäkirurgia on taas lisääntymässä kaikenikäisillä naisilla. Siinä kuvantamistekniikoiden ja erilaisten paikannusaineiden yhdistäminen mini-invasiivisiin kirurgisiin leikkauksiin, esimerkiksi robottiavusteiseen kirurgiaan, parantaa kasvaimien poiston tarkkuutta säästäen terveitä kudoksia.

Avoleikkaus on edelleen tärkeä lähestymistapa erityisesti munasarjasyövässä. Menetelmä on kehittynyt valtavasti uusien kirurgisten tekniikoiden ja anestesiologian kehityksen myötä ja toipuminen laajastakin leikkauksesta on nopeutunut. Tänä päivänä potilaan ei tarvitse pelätä kipua.