Joulu

Joulukauden kasvit

​Jouluruusut sisältävät paikallisesti ärsyttäviä aineita, jotka voivat aiheuttaa polttavaa tunnetta suussa ja nielussa, lisääntynyttä syljeneritystä, vatsakipua, oksentelua ja ripulia. Kasvia syöneelle voi antaa ensiapuna juotavaa. 

Joulutähti on paikallisesti ärsyttävä kasvi, jonka maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa ja iholla. Joulutähteä maistaneen lapsen suu ja iho huuhdellaan huolellisesti.

Amaryllis, hyasintti ja tulppaani aiheuttavat mahan ärsytysoireita. Alppiruusujen sukuun kuuluvat atsaleat sekä misteli ja orjanlaakerit eli ilexiat ovat myös myrkyllisiä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Kokonaan myrkyttömiä joulukauden kasveja ovat ardisia, joulukaktus ja tulilatva.
 

Askartelutarvikkeet pääasiassa myrkyttömiä

Askarteluhilettä, geelikynttilöitä ja kynttilöitä sekä keinolunta voi käyttää turvallisesti. Ne ovat maisteltuina myrkyttömiä tuotteita. Myös hopea- ja kultatussit ovat imeskeltyinä vaarattomia, mutta hengitettyinä ne voivat aiheuttaa oireita.

Joulukuusen koristeet ja niistä irtoavat väriaineet ovat myrkyttömiä.

Tähtisädetikun imeskely ei aiheuta myrkytystä, mutta nieltynä sädetikut ovat myrkyllisiä ja aiheuttavat vatsaoireita. Lapselle tulee antaa lääkehiiltä, jos hän on niellyt sädetikkua yli kaksi senttiä (2 cm) tai jättitikkua yli yhden sentin (1 cm) verran.

Tulitikun imeskely ei ole vaarallista. Alle 20 tulitikun päätä nieltynä on myrkytön määrä.

Koristelampun värillinen öljy voi houkuttaa

Aivan pienen määrän lamppuöljyä niellyttä oireetonta lasta voidaan seurata kotona. Jos lapselle kehittyy yskää, hän oksentaa tai hengitys tihenee, lapsi tulee toimittaa lääkäriin tai sairaalaan.

Ruuanlaitossa tarkkuutta

Glögiä ei tule kuumentaa vedenkeittimessä. Glögi on hapanta ja voi irrottaa vedenkeittimen kuumennusvastuksesta vatsaa ärsyttävää kuparia. Tällaisen glögin juomisesta voi seurata voimakasta oksentelua.

Kinkkumittari saattaa rikkoutua kinkkua paistettaessa. Tämä ei ole vaarallista, sillä nykyiset mittarit eivät sisällä elohopeaa vaan punaiseksi tai siniseksi värjättyä liuotinta tai petrolituotetta. Rikkoutuneesta mittarista huolimatta kinkku on syötävää, ja värjäytyneen osan voi halutessaan leikata pois.

Lisätietoa jouluruokien säilytyksestä ja turvallisesta valmistuksesta saa Ruokaviraston sivuilta.

 

 Lue lisää: