Juhannus

​Juhannuksen ajan kasvit

Juhannuksen ajan kasveista esim. juhannusruusu (pimpinellaruusu) ja kullero ovat myrkyttömiä. Koiranputki ja niittyleinikki ovat paikallisesti ärsyttäviä kasveja, joiden maistelu saattaa aiheuttaa ärsytystä suussa, mahassa ja iholla. Koiranputkea tai niittyleinikkiä maistaneen lapsen suu pitää huuhdella huolellisesti. Mäkikuisma ja kielo ovat myrkyllisiä, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Lisätietoja kesän kasvien myrkyllisyydestä kasvilistalta.

Myrkytystietokeskus ei tunnista kasveja puhelimitse, joten kasvien tunnistus tulisi tehdä aina paikan päällä.

Myös mahdolliset sinileväesiintymät alkavat yleensä juhannuksen aikoihin.

Eläinten pistot ja puremat

Kyykäärmeen​ purematapauksessa tai epäillyssä purematapauksessa tulisi ottaa yhteys lääkäriin ainakin puhelimitse. Myrkyttömien eläinten pistoissa ja puremissa oikea asiantuntija on myös oma terveyskeskus tai muu päivystävä yksikkö.

Hyönteiskarkotteiden koostumukset vaihtelevat, tarkista myrkytysvaara Myrkytystietokeskuksesta. Jos lapsi maistelee pienen määrän hyttyslevyä tai hyttyssavua, hoitotoimenpiteitä ei vaadita.

Grillaus ja ruuanlaitto

Aivan pienen määrän grillisytytysnestettä niellyttä oireetonta lasta voidaan seurata kotona. Jos lapselle kehittyy yskää, hän oksentaa tai hengitys tihenee, hänet tulee toimittaa lääkäriin tai sairaalaan. Ks. tarvittaessa petrolituotteet

Tulitikun imeskely ei ole vaarallista. Alle 20 tulitikun päätä nieltynä on myrkytön määrä. Myös tuhka on syötynä myrkytöntä.

Lisätietoa kesäajan ruokien säilytyksestä ja turvallisesta valmistuksesta saa Elintarvikeviraston sivuilta​Akuuttia ruokamyrkytystä epäiltäessä oikea asiantuntija on oma terveyskeskus tai päivystävä yksikkö.

Saunatuoksujen käytössä tarkkuutta

Jo ruokalusikallinen saunatuoksua, joka sisältää eteeristä öljyä, voi olla lapselle vaarallinen annos. Tarkista aina myrkytysvaara Myrkytystietokeskuksesta. 

​​​​​​

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​
 

 Lue lisää: