Kasvojen kudosten siirto

​Suomen ja samalla myös Pohjoismaiden ensimmäinen kasvon kudosten siirto tehtiin HUS:n Töölön sairaalassa alkuvuodesta 2016.

Laaja ja vaativa toimenpide kesti kaikkiaan 21 tuntia ja siihen osallistui 11 kirurgia ja noin 20 hoitajaa. Maailman ensimmäinen kasvon kudosten siirto tehtiin Ranskassa vuonna 2005 ja nyt HUS:ssa tehty siirto on järjestyksessään 35. koko maailmassa.

Kasvon kudosten siirto on erittäin laaja ja vaativa kirurginen toimenpide, johon päädytään viimeisenä keinoja, kun potilaan kasvot ovat niin pahoin tuhoutuneet, ettei ole enää käytettävissä muita menetelmiä. Leikkauksessa siirretään aivokuolleen luovuttajan kasvojen kudoksia korvaamaan hoitoa odottavan potilaan kasvoja.

Taustalla vuosien valmistelu

Kasvon kudosten siirtoa on HUS:ssa valmisteltu jo useita vuosia. HUS:n kasvon kudosten siirtoryhmä aloitti toimintansa 2011. Hankkeen kehittämiseen on osallistunut yli 30 lääkäriä usealta eri erikoisalalta (plastiikkakirurgit, leukakirurgit, korvalääkärit, elinsiirtokirurgit, sydän- ja thorax-kirurgit, anestesiologit, infektiolääkärit, immunologit, radiologit, psykiatrit, hyljintä- ja ihopatologit) sekä yli 20 muuta asiantuntijaa.

Kasvon kudosten siirtojen aloittamiselle on haettu luvat viranomaistahoilta sekä HUS:n hallinnolta. Kasvon kudosten siirtoryhmän jäseniä on käynyt ulkomailla kouluttautumassa siirtotoimintaan.