Ensihoito

​Ensihoito kuuluu anestesiologian ja tehohoidon erikoisalaan ja on osa terveydenhuollon päivystyspalvelua. Ensihoitopalvelu vastaa potilaan kiireellisestä tilanarviosta ja tarvittaessa ensihoidosta tapahtumapaikalla, esimerkiksi potilaan kotona, työpaikalla tai missä tahansa julkisessa tilassa. Ensihoitoon kuuluu tarvittaessa myös potilaan kuljettaminen sairaalaan tai terveysasemalle.

HUS-alueella ensihoitopalveluun sisältyy myös ns. ensivastetoiminta, joka tarkoittaa että äkillisesti sairastuneen tai loukkaantuneen potilaan avuksi voidaan tarvittaessa hälyttää muu yksikkö (yleensä pelastusyksikkö) ennen ambulanssin saapumista.

Kiireettömät hoitolaitosten väliset potilassiirrot ja kotiinkuljetukset eivät kuulu ensihoitopalveluun.

Uuden terveydenhuoltolain mukaan ensihoitopalvelun järjestämisvastuu kuuluu sairaanhoitopiireille. Ensihoitopalvelun suunnittelun lähtökohtana on tasa-arvoinen ensihoitopalvelu ja ensihoitoa tarvitsevien potilaiden tavoittaminen alueellisesti määritellyssä enimmäisajassa. Palvelun hyvällä suunnittelulla mahdollistetaan sujuva yhteistoiminta hätäkeskuksen, pelastustoimen, poliisin sekä muiden viranomaisten ja toimijoiden kanssa.

Ensihoitopalvelun tehtäviin kuuluu myös suuronnettomuusvalmiuden ylläpito ja kehittäminen.

Ensihoitopalvelut HUS-alueella

Ensihoitopalvelu on HUS-alueella jaettu seitsemään järjestämisalueeseen, joiden sisällä toimintaa seurataan ja kehitetään. Jokaisella järjestämisalueella toimintaa ohjaa ja siitä vastaa ensihoidon vastuulääkäri. Ensihoito on järjestetty pelastuslaitoksen ja yksityisten sairaankuljetusyritysten kanssa yhteistyössä tai sairaanhoitoalueen omana toimintana.

HUS:ssa on kaksi ensihoitolääkäripäivystyspistettä alueen suuren väestömäärän vuoksi. HYKS Helsingin alueella ensihoitolääkäripäivystyspiste toimii Helsingin keskuspelastusasemalta käsin. Muilla järjestämisalueilla ympärivuorokautisesta ensihoitolääkäripäivystyksestä vastaa Helsinki-Vantaan lentoaseman alueella sijaitseva lääkärihelikopteri.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ensihoitopalvelun seitsemän järjestämisaluetta ja niiden jäsenkunnat ovat

1. Hyks Helsinki (Helsinki)
2. Hyks Jorvi (Espoo, Kirkkonummi ja Kauniainen)
3. Hyks Peijas (Vantaa ja Kerava)
4. Hyvinkää (Hyvinkää, Järvenpää, Mäntsälä, Nurmijärvi ja Tuusula)
5. Lohja (Karjalohja, Karkkila, Lohja, Nummi-Pusula ja Siuntio)
6. Länsi-Uusimaa (Hanko, Inkoo ja Raasepori)
7. Porvoo (Askola, Lapinjärvi, Loviisa, Pornainen, Porvoo ja Sipoo)